maj 20, 2019

U Novom Sadu izložba „Belorusija u Prvom svetskom ratu“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev otvorili su danas izložbu fotografija „Belorusija u Prvom svetskom ratu“.

Otvaranju izložbe prethodio je sastanak predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića sa zamenikom ministra kulture Republike Belorusije Vasilijem Černikom, na kome je konstatovano da sa obe strane postoji bogato kulturno nasleđe i potreba za proširivanje i osnaživanje kulturnih veza, te je dogovoreno da se pripremi plan saradnje u oblasti kulture za naredne godine.

U razgovoru je učestvovao i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, koji je izjavio da je Belorusija kulturni gigant i da je saradnja u kulturi sa njom od prioritetnog značaja.

Mirović je rekao da nijedan narod koji želi da sačuva svoj identitet, integritet i slobodu – nema pravo na zaborav onih koji su u burnim istorijskim vremenima bili spremni da za to daju i svoj život. Svoje pretke, vek kasnije, nisu zaboravili ni beloruski, ni srpski narod.

„Naše dve zemlje, veže iskreno prijateljstvo. Spajaju nas ista, široka slovenska duša i isti ideali – ideali slobode, jednakosti i ravnopravnosti među državama i među narodima. Borba za te ideale uvek je teška, a podrška iskrenih prijatelja tim dragocenija“, rekao je Mirović.

On je naglasio da mi nikada nećemo zaboraviti solidarnost beloruskog naroda u najtežem vremenu za našu zemlju 1999. gpodine, kao ni dosledno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i njenih interesa uz međusobno uvažavanje i prisutnu solidarnost između dva naroda.

Ambasador Čušev zahvalio se predsedniku Pokrajinske vlade na podršci u organizaciji izložbe i dodao da je Prvi svetski rat za Belorusiju bio prava tragedija, jer je na njenoj teritoriji bilo jedno od glavnih ratišta na istocnom frontu.

„Kilometri rovova, krv i suze, stotine hiljada izbeglica, porušeni gradovi i sela, beda, glad i bolesti. Te strahote su se zauvek urezale u narodno pamćenje i to sećanje i dalje živi“, rekao je Čušev.

U velikom holu Pokrajinske vlade izložene su fotografije iz fonda vodećeg Nacionalnog istorijskog muzeja, šest muzeja i jedne privatne zbirke iz Belorusije, koje svedoče o humanitarnoj katastrofi izazvanoj Velikim ratom.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i delegacija Republike Belorusije, koju predvodi zamenik beloruskog ministra kulture Vasilij Černik, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, predstavnici istorijskih i kulturnih institucija AP Vojvodine i Grada Novog Sada i počasni konzul Belorusije u Novom Sadu.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi