april 19, 2019

U toku rekonstrukcija Srpske kuće na Krfu

Povodom obeležavanja stogodišnjice evakuacije srpske vojske na Krf, Ministarstva kulture i informisanja opredelilo je sva neophodna sredstva za rekonstrukciju objekta i stalne izložbene postavke u Srpskoj kući na Krfu.

Tim povodom, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i gradonačelnik Krfa Kostas Nikolouzos razgovarali su o aktivnostima na promovisanju ovog kulturno-istorijskog spomenika kao neizostavnog dela kulturne ponude Krfa, kao i o intenziviranju kulturne saradnje.

srpska kuca krf 2U sklopu rekonstrukcije i modernizacije stalne izložbene postavke Srpske kuće, predviđeno je instaliranje većeg broja interaktivnih eksponata i digitalnih instalacija, u cilju prilagođavanja savremenim muzeološkim standardima i približavanja sadržaja mlađim generacijama, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Rekonstrukciju objekta obavlja Republički zavod za zaštitu spomenika, dok je rekonstrukcija stalne izložbene postavke poverena Istorijskom muzeju Srbije i timu Kodek instituta, autorima višestruko nagrađivanih izložbi „Srbija 1914“ i „Pupin“.

Zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa spadaju u prioritetne delatnosti Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, a posebna pažnja resornog Ministarstva usmerena je na što efektniju prezentaciju našeg kulturnog nasleđa u međunarodnim okvirima.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi