maj 26, 2019

U Zagrebu predstavljena nova serija: Cilj im je da osvoje region

U Zagrebu predstavljena serija “Uspjeh”, po scenariju Marjana Alčevskog, koja je rezultat “HBO First Draft” takmičenja.

Резултат слика за serija uspeh

Serija „Uspjeh“, koju je po tekstu Marjana Alčevskog režirao bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, juče je prezentovana u Zagrebu.

Na konferenciji za novinare povodom serije koja će biti dostupna od 6. januara 2019. godine na kanalu HBO i putem HBO GO usluge, izvršni producent Stiv Metjuz iz HBO Europe istakao je da jedva čeka da vidi reakciju publike.

„Proces je uspešno završen, imali smo talentovane glumce, a takođe smo uspjeli da otkrijemo i novog pisca“, pohvalio se Metjuz.

Alčevski je sa scenarijom za seriju “Uspjeh” pobedio na takmičenju HBO First Draft, koji je predstavljen u okviru Sarajevo film festival, a njegov rad izabran je među 500 prijavljenih.

„Napisao sam scenario za takmičenje da pokažem kako mogu da napišem drugačiju vrstu serije od onog što je pre toga pisano. Pokušao sam da napravim drugačiji pristup seriji nadajući se da će me zbog toga zvati da sarađujem sa pobednikom konkursa. Nakon prve napisane epizode nisam znao kako će se radnja dalje razvijati. Trenutno mi je najbitnije da publika dobro reaguje na istu i vrlo sam nestrpljiv”, ispričao je Alčevski.

On je priznao da je bio oduševljen kada ga je producentkinja Ana Balentović zvala i rekla mu da razmišljaju da za režisera angažuju Tanovića.

“Inače sam bio mišljenja da, da je Danis hteo da radi serije, već bi ih radio, ne bi čekao da ja napišem nešto kako bi je snimio. Tek kad se pojavio u Zagrebu i kad sam ga upoznao bio sam siguran da će se to zaista desiti”, priznao je Alčevski.

Režiser Tanović bio je sprečen da prisustvuje konferenciji, a njegovu zvaničnu izjavu pročitala je producentkinja Balentović.

“Rad na ‘Uspjehu’ bio je novo poglavlje u mojoj karijeri i uživao sam u snimanju. Želeo bih da se zahvalim sjajnoj ekipi i glumcima koji su radili na projektu. Njihov rad, talenat i posvećenost čine ovu seriju uspešnom”, glasila je poruka Tanovića.

Priča serije prati troje potpunih neznanaca koje će povezati nesrećan sled događaja, kad pokušaju da pomognu žrtvi nasilja. Iako je serija oda gradu Zagrebu, kako tvrdi scenarista “Uspjeh“ je univerzalna priča koja je ustvari regionalna.

„Napisao sam prvu epizodu u kojem uglavnom pratimo četiri lika u jednom danu. Kao gledaocima vam je jasno da će se ti ljudi sresti, ali vam nije jasno kako će se to dogoditi. Ono što sam uspeo je da će publici već u prvoj epizodi biti bitno da sazna kako će se sresti, ali i da upozna same likove. Scenario je vešto napisan, nema puno praznog hoda u prvoj epizodi, a kasnije još manje. Ono po čemu je drugačija je što ne znate o čemu je serija, sem što su vam njeni likovi zanimljivi. Moj posao je bio da to ne izneverim, da to ostane priča o likovima do kraja, a ne da odem u neke žanrovske elemente koji su uzbudljivi, ali bi nas odvukli od onoga što je na početku bilo glavna tema”, otkriva Alčevski.

O komepletnom utisku serije “Uspjeh”, pričala je i producentkinja Ana Balentović.

„Meni je sad priča još bolja. Sve skupa je jače nego dok sam čitala scenario. Dok čitate onda vam radi mašta, a kad vidite gotov proizvod gdje je svako od učesnika dao svoj pečat onda je utisak kompletan”, smatra ona.

Cilj im je da, kako je istakla Balentović, osvoje region, a ima interesovanja i da se se serija gleda u državama van ex-YU prostora.

“Guraćemo seriju i na američko tržite jer postoji interesovanje i sa njihove strane. Najbitnije je da sad publika sa ex-YU prostora prihvati i zavoli seriju jer je u pitanju regionalna priča”, zaključila je Balentović.

Izvor (Vijesti.me)

Povezani tekstovi