avgust 20, 2019

„Uklonite ustaški pozdrav“ na komemoraciji u Jasenovcu

U spomen-području Jasenovac održana komemoracija žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta. Antifašističke organizacije istakle transparent kojim pozivaju vlasti da se ukloni spomen-ploča sa ustaškim pozdravom.

„Kolona sećanja“ koja je od Memorijalnog muzeja krenula ka spomeniku „Kameni cvet“ danas je bila značajno manja nego ona juče, na komemoraciji koju su organizovali Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske,  prenela je regionalna Televizija N1.

Članovi antifašističke organizacije su pred kolonu raširili transparent na kome je pisalo „Uklonite ustaški pozdrav“.

Tokom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživeli logoraši, nije bilo govora, već su samo položeni venci i održana je molitva za žrtve. Takođe je održan svečani dramski i umetnički program, prenosi portal Indeks.

Današnjoj državnoj komemoraciji prisustvovali su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsednika parlamenta Marko Sladoljev, šef diplomatije Davor Ivo Štir, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi zvaničnici.

Komemoracija u spomen-području Jasenovac održava se u čast žrtava ustaškog koncentracionog logora, koji su 22. aprila 1945. godine izveli proboj. Od 600 logoraša, preživelo je njih stotinak.

Izvor:RTS

Povezani tekstovi