april 19, 2019

Valentin Incko: Još nema zatvaranja OHR-a

Visoki predstavnik Valentin Incko podneće izveštaj 6. novembra u Savetu bezbednosti UN-a o stanju u BiH, a, kako saznajemo, konstatovaće da još nisu ispunjeni uslovi za završetak mandata OHR-a.

Резултат слика за incko

U OHR-u su nam na naša pitanja o temama izveštaja samo kratko potvrdili da će izveštaj biti podnesen tog datuma, ali nisu hteli govoriti o sadržaju.

Kako saznajemo, međutim, Incko će ukazati da još nisu ispunjeni svi uslovi i ciljevi za završetak mandata, a te navode potkrepiće retrospektivom u posljednjih šest meseci, govoreći o pojačanoj nacionalnoj retorici, o usporavanju sprovođenja reformi, posebno onih koje se odnose na zatvaranje OHR-a.

Podsjećanja radi, od tih uslova ostalo je nerešeno pitanje vojne i državne imovine, a potrebna je i „pozitivna procena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira utemeljena na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Incko će, s tim u vezi, verovatno spomenuti i antidejtonsku retoriku, a moguće je i da budu direktno prozvani i političari za koje oceni da su davali takve izjave.

U svakom slučaju, reči će biti o proteklim izborima, a biće zanimljivo da li će se Incko osvrnuti na primedbe HDZ BiH i njenog predsednika Dragana Čovića da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsedništva BiH. Takođe, treba paziti da li će Incko protekle izbore oceniti fer i poštenim, imajući u vidu da deo opozicionih snaga i u RS i FBiH smatra da je došlo do izborne krađe.

Jedna od važnih odluka biće i odluka Savjeta bezbednosti o eventualnom produženju mandata misije EUFOR-a, koja deluje od 2004. godine, nakon što je NATO misija SFOR završila svoj osmogodišnji mandat.

„Dosadašnje iskustvo pokazuje da je jedino Rusija imala rezerve kad je u pitanju produžetak vojne misije EU, i to onda kada su se u tekstu rezolucije nalazile rečenice koje su sugerisale ‘evroatlantske integracije’, jer Rusija ne prihvata da BiH ide u NATO“, objasnio nam je naš sagovornik.

On nas je podsetio na odluku Saveta EU u kojoj je odobren nastavak misije, što se smatra najvažnijim preduslovom da ne dođe do njenog zatvaranja. U odlukama Saveta EU od 15. oktobra ove godine, navedeno je da Savet podržava dalje prisustvo misije EUFOR-a.

„U tom kontekstu, kao deo ukupne strategije prema BiH, Savet potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi primenu izvršnog vojnog mandata operacije ‘Althea’ kako bi dala podršku vlastima BiH da održi bezbedno okruženje, pod obnovljenim UN-ovim mandatom“, navedeno je u odluci.

Denis Hadžović, direktor Centra za bezbednosne studije iz Sarajeva, podsetio je i da je Savet ministara dao saglasnost ostanku EUFOR-a, s tim da se naredne godine, u okviru Strateškog pregleda uradi procena kolika je potreba za EUFOR-om. Ocenio je da ne vidi da će se nešto menjati u mandatu, i da će i u Savetu bezbednosti UN-a prevladati takav stav.

„S obzirom na situaciju u BiH ne verujem da će bilo ko u UN-u praviti problem u vezi s produžetkom misije EUFOR i da su svesni da je politička nestabilnost i dalje veoma visoka, a uz to dolazi i naredni potencijalni nestabilni period formiranja vlasti. Mislim da je u ovom trenutku misija još potrebna, ako ništa drugo, onda barem iz psiholoških razloga. Ipak imamo međunarodnu silu koja daje kakav takav osećaj sigurnosti“, rekao je Hadžović, podsetivši da se narednih šest meseci u BiH nalazi i dodatni kontingent britanske vojske.  Upitan očekuje li eventualnu blokadu Rusije, Hadžović je rekao da ne veruje da će to biti slučaj, i da svi razumiju stanje u BiH.

„Mislim da će oni kao i prošle godine insistirati da ne bude spominjanja NATO-a, a s obzirom na to da je takva formulacija već usvojena, mislim da će i ovog puta biti slično“, rekao je on.

Izvor: Nezavisne

Povezani tekstovi