februar 18, 2019

Varufakis budućem lideru Španije: Suprotstavi se Briselu

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis pozvao je danas narednog lidera Španije da se suprotstavi Evropskoj uniji, u obraćanju pred nekoliko stotina učesnika skupa protiv mera štednje u Madridu.

„Nije mi važno ko je u (španskoj) vladi. Ono što mi je važno je da naredna vlada poštuje zahteve španskog naroda za promenama i ode u Brisel i poruči „no pasaran“, rekao je Varufakis okupljenima.

Španski kralj poverio je šefu socijalista Pedru Sančesu manadat za formiranje vlade, nakon što vršilac dužnosti premijera iz redova konzervativaca Marijano Rahoj nije uspeo da dobije dovoljnu podršku drugih partija, posle izbora u decembru.

Događaj nazvan „Plan B“ u centru Madrida okupio je aktiviste, glumce i političare iz redova levice iz Španije, Francuske, Velike Britanije i drugih država, dok panevropski pokret protiv mera štednje nametnutih od EU uzima maha, preneo je AFP.

Skup dolazi u trenutku neizveznosti za Španiju kada su izbori u decembru proizveli parlament u kome nijedna od stranaka nema većinu.

Glasači ogorčeni višegodišnjom krizom odbacili su tradionalne konzervativne i socijalističke partije i okupuli se oko dve nove stranke – desnog centra Kjudadanos i krajnje levice Podemos.

„Nešto malo manje od godinu dana…“trojka“ je pokušala da uveri grčki narod da je španski program štednje uspešna priča“, kazao je Varufakis okupljenima, misleći na kreditore – Evropsku komisiju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

„Mi nismo naseli na tu laž“, poručio je Varufakis ukazujući na izbore u januaru 2015. u Grčkoj na kojima je stranka radikalne levice Siriza došla na vlast i dodao da je isto učinio španski narod u decembru.

„Zato smo sada na ključnom raskršću u Španiji“, naveo je Varufakis.

Okupljanje u Madridu usledilo je nakon sličnog skupa u Parizu prošlog meseca.

Varufakis je sam pokrenuo panevropski politički pokret sa ciljem „demokratizacije“ EU početkom ovog meseca.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi