jul 17, 2019

Vek od smrti pukovnika Apisa

Sutra se navršava tačno jedan vek od kada su u Solunu streljani pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, Rade Malobabic i major Ljubomir Vulović.

Dimitrijević je rođen 5. avgusta 1876. u Beogradu, gde je završio vojnu akademiju. Od 1905. vršio je dužnost pomoćnika načelnika štaba Drinske divizije. Bio je vođa tajnog udruženja “Ujedinjenje ili smrt” čiji je cilj bio oslobađanje i ujedinjenje svih srpskih zemalja. Kao generalštabni pukovnik Vojske Kraljevine Srbije imao je blistavu biografiju, a bio je i jedan od glavnih organizatora slavne četničke akcije (1903-1912), zahvaljujući kojoj su se stvorili uslovi za oslobađanje Kosova i Makedonije.

Osuđen je na tzv. Solunskom procesu 1917. godine, koji je 1953. godine proglašen ništavnim, a potom ništavnost procesa potvrđena i 2012. godine.

Pukovnik Dragutin Dimitrijević bio je veliki patriota. Bio je nevin, ali su ga se srpski političari bojali. Bio je neko ko je mogao da kontroliše afere u Srbiji posle rata. Zato su lideri srpske vlade rešili da ga eliminišu,“ napisao je o njemu istorički hroničar Arčibald Rajs.

U Vukovoj zadužbini i Beogradu, sa početkom u 10 časova, održaće se tribina o pukovniku Apisu, na kojoj će govoriti Dr Leon Kojen i Zoran Kolundžija.

POZIVNICA Pukovnik Apis (obelezavanje 100 godina od smrti)

 

Povezani tekstovi