maj 20, 2019

Venac na spomen kapeli pripadnika Mlade Bosne

Rukovodstvo i članovi Srpskog istorijskog i kulturnog društva Prosvjeta Sarajevo položili su danas venac na spomen-kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ i na taj način odali počast Gavrilu Principu i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata.

Na današnji dan pre 102 godine u Sarajevu je ubijen austrijski pestolonaslednik Fanc Ferdinanc i njegova supruga Sofija, što je bio povod za počeak Prvog svetskog rata.

Slobodan Šoja iz Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta je poručio da ovim obeležavanjem slave mlade ljude koji su voleli svoju zemlji i sve ljude bez obzira na religiju.

„Oni su dali život za slobodu i pravdu, a nisu napunili ni 30 godina. Stalno se pokušava kazati da mi slavimo ubice, ali ja i svi mi normalni i zdravi ljudi ćemo uvek ponavljati da slavimo mlade momke koji su voleli svoju zemlju i mislim da zaslužuju više poštovanja i pažnje“, kazao je Šoja, preneo je portal Klix.ba.

Onog dana kada BiH jednoglasno bude kazala da se radi o momcima koji su primr za današnju omladinu, ne zbog onog što su uradili već zbog onoga što su bili, ova zemlja će biti zdravija i neće imati nikakvih problema, rekao je Šoja.

„Ali do toga ćemo morati sačekati ko zna koliko godina i decenija. Ovo govorim s malo tuge i gorčine jer ovo mesto nije počišćeno, a oštećen je i krov. Ovi momci su bili odabrani, među hiljadama ih nije bilo“, naveo je.

Polaganju vijenca su osim organizatora SPKD Prosvjeta prisustvovali i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, Srpske pravoslavne crkve – Crkvene opštine  Sarajevo, Humanitarnog udruženja Dobrotvor te Kola srpskih sestara „Sveta velikomučenica Tekla Sarajevo“.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi