jul 17, 2019

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Lider Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kažnjen je sa još dva meseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Резултат слика за nebojsa medojevic

To se navodi u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Višeg suda.
Ovu kaznu po zakonu Medojević može izdržati tek nakon što mu istekne ona zbog koje se od petka nalazi u nalazi u zatvoru, jer je odbio da kaže ko je pripadnik ANB-a koji mu je saopštio da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100. 000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju javnosti poznatoj kao „Carine“.

I u ovom slučaju zatvor traje dok Medojević pristane da svedoči ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže dva meseca računajući od dana i časa lišenja slobode.

Apelacioni sud je juče odbio kao neosnovanu žalbu odbrane poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića na odluku Višeg suda da ih uhapsi, jer odbijaju svedočenje. Medojević je u zatvoru od petka, a Knežević izbegava hapšenje tako što ne izlazi iz zgrade Skupštine. Kneževiću preti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015.

Nakon današnje sednice kolegijuma Skupštine, koju tražio je Front, nije najjasnije da li policija može da udje u zgradu parlamenta i uhapsi Kneževića, koji već četiri dana boravkom u Skupštini izbegava hapšenje.

Sednicu je tražio Front kako bi od rukovodstva dobio odgovor da li policija može da udje u Skupštinu i da uhapsi Kneževića.

Direktnog odgovora na to pitanje nije bilo od predsednika Skupštine Ivana Brajovića koji je novinarima posle kolegijuma kazao da „postoji razumevanje poslanika da ne bi bilo dobro da neke institucije, organi, preduzimaju odredjene radnje“.

On je kazao da se poslanicima „mora osigurati zaštita u izražavanju mišljenja, kao i sloboda političkog delovanja“.

Izvor (beta)

Povezani tekstovi