maj 26, 2019

Vučić: Ako se Priština ne urazumi, posledice će biti katastrofalne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će najavljeno formiranje Vojske Kosova i ne odustajanje od ukidanja takse za robu iz Srbije, imati katastrofalne posledice ako neko Prištinu ne urazumi u najkraćem mogućem roku.

Сродна слика

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će sutra razgovarati sa predstavnicima Rusije, Kine i SAD i da će možda tražiti i sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se govorilo o situaciji na Kosovu i Metohiji.
On je ponovio da Srbija neće pristati na ucene iz Prištine i da neće nikada priznati Kosovo kao nezavisnu državu.
Vučić je kazao da albanske vlasti na Kosovu, ni posle sastanka današnjeg sa predstavnikom EU za proširenje Johanesom Hanom, ne odustaju od povećanih taksi na koje inače nemaju pravo ni po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ni po CEFTA sporazumu čiji su potpisnici.

On je kazao da je formiranje Vojske Kosova, koje nije u skladu ni sa kosovskim ustavom, dovodi region u u najviši stepen opasnosti.

„To dovodi ceo region u najviši stepen opasnosti. Ti potezi albanskog ruskovodstva su ne samo neodgovorni već nas i dovode u najveću opasnost. Čak ne želim da izgovorim šta je njihova namera i želja“, rekao je Vučić.

On je dodao da od sveta želi odgovor na pitanje „šta ako nekome od usijanih albanskih glava padne na pamet da pošalje vojsku na sever Kosova“.

Vučić je rekao „neka razmisle svi oni koji podržavaju Prištinu“ pre nego što se krene u nešto što može dovesti do katastrofe.

On je kazao da Srbija sve vreme radi na smirivanju tenzija i da želi da se pronadje neko rešenje.

„Ja želim da im saopštim da Srbija neće priznati nezavisnost i da se sa Srbijom na takav način ne pregovara i ostaje samo još da nas sruše na ulicama“, kazao je Vučić.

Onje kazao i da uvodjenjem velikih taksi na robu iz Srbije neće imati veće posledice na srpsku privredu, već da oni to čine bi proterali srpsko stanovnišvo s Kosova

On je dodao tome će Priština imati javno protivljenje mnogih, ali da suštinski niko ništa neće uraditi.

„Molim vas da se ni na koji način ne ponašamo kao Priština. Naše nije da pretimo, naše je da molimo“, rekao je Vučić i dodao da Srbije neće dozvoliti „gaženje srpskog ponosa“.

Neće biti izbora u martu 2019. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je povodom navoda predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da će Srpska napredna stranka (SNS) sledeće, vanredne parlamentarne izbore održati na proleće, izjavio da izbori neće biti održani u martu.

On je kazao da je Jeremić prethodni put najavio da će izbori biti održani 4. novembra, da „nikoga ne interesuju ti izbori“, a da bi u slučaju da se održe u bliskoj budućnosti, SNS dobio još deset do 15 mandata u parlamentu, dok bi opozicija izgubila zastupnike u Skupštini.

On je dodao da „sva istraživanja pokazuju iste trendove“ i da razume „bes (opozicije) i potrebu da se (ceo) proces pretvori u nasilje“.

Tokom konferencije povodom situacije na Kosovu, Vučić je dodao da „ne traži pomoć“ opozicije i da mu „njihova milost i lepe reči nisu potrebne (u rešavanju krize na Kosovu i Metohiji)“.

Nećemo da pravimo niti rušimo paktove u regionu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće da učestvuje u pravljenju paktova ili rušenju paktova u regionu.

Vučić je na konferenciji za novinare povodom izjave zamenika premijera Kosova Envera Hodžaja da je s čelnicima država u regionu razgovarao o paktu koji bi se „suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici“, rekao da će Srbija sa svima raditi za bolje odnose u budućnosti, ali da neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

„Mi nećemo da učestvujumo u pravljenju nikavih paktova ni u rušenju paktova“, rekao je Vučić

On je rekao da veruje da će moći da se prevazidju neslaganja iz prošlosti, posebno u odnosima s Hrvatskom koja je, prema njegovim rečima, jedina bila protiv otvaranja dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

„Nikada nikome nećemo dozvoliti da ponižava našu zemlju“, rekao je Vučić.

Hodžaj je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se „suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici“.

On je za crnogorsku televiziju Antena M izjavio da u intervjuu koji je dao za Večernji list nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, kao i da su naslov teksta koji je odjeknuo regionom i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

„Nikad nisam ništa rekao o stvaranju regionalnog pakta protiv Srbije! Naslov teksta i ono što sam zapravo rekao dve su potpuno različite stvari“, rekao je Hodžaj.

Ko ima i jedan dokaz protiv Radoičića neka prijavi to policiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su optužbe na račun potpredsednika Sprske liste Milana Radoičića o ubistvu predsednika SDP Olivera Ivanovića lažne i izmišljene i pozvao svakoga ko ima i jedan dokaz o tome to prijavi policiji.

On je pitao one koji tvrde da je Radoičić kriv kako to znaju i zašto ne poštuju pretpostavku nevinosti što traže i očekuju i od njega kada brani Radoičića.

„Ako znate da je ubica idite u policiju i dajte bilo kakve dokaze, jedan jedini, odmah ćemo ga uhapsiti, a ne da pričate šuplje priče da da biste na tome bazirali svoju političku priču, pošto politiku nemate. Da biste pravili nekog novog Davida (Dragičevića, Banjaluka) i dizali pesnice otpora. Ovde toga nema, ovde niko nikakvog ubicu neće da krije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je kazao i da se nada da će biti ubrzanog napretka u vezi ubistva Ivanovića i da će se videti ko je govorio istinu, a ko nije.

Povezani tekstovi