jun 26, 2019

Vučić najavio uvođenje doživotne kazne zatvora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje drakonske kazne za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora. Država će pregaziti kriminalce, poručio je predsednik kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji.

Aleksandar Vučić je rekao da će biti uveden institut doživatne kazne zatvora za one koji su počinali najteža krivična dela – višestruka ubistva, ubistva dece.

„Nisam naročito zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima“, napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost.

Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsednik.

Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Za ubistvo, prema njegovim rečima, danas je predviđena kazna od 5 do 15 godina, a biće ubuduće 10 do 20 godina. Za naročito teške oblike sledi doživotna robija.

Za mesec dana počećemo da menjamo sve u Srbiji, rekao je predsednik i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama.

„Pregazićemo ih“, naglasio je Vučić poručujući da Srbija „više neće biti Meka i Medina“ za kriminalce.

Kazne će, kako kaže, biti strože nego u nekim evropskim zemljama.

Vučić je primetio da samo zemlje na Balkanu – Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija – nemaju kaznu doživotnog zatvora, dok evropske zemlje imaju.

„Sad hoćemo i mi da imamo i mi hoćemo štrože kazne. Jurimo evropske standarde i uvećavaćemo kazne, jer želimo da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju“, rekao je predsednik odgovarajući na novinarska pitanja.

Vučić je istakao da će, posebno za najteža krivična dela, suđenja morati da se obave u roku od godinu dana i da neće više važiti da suđenje mora biti u razumnom roku.

„Imamo aferu ‘Indeks’, uskoro će sve da zastari. Kriv će biti ponovo Vučić, a on nema veze s tim. Traje već 10 do 12 godina. Za sve takve slučajeve presuda će morati biti doneta u roku od godinu dana od kada se mere budu usvojile“, najavio je predsednik.

Dodaje da će predlozi mera uskoro ući u skupštinsku proceduru.

Najčešće dosuđivane minimalne kazne 

Predsednik je oštro kritikovao kaznenu politiku u Srbiji i ukazao da su sudovi za teška krivična dela u najvećem procentu sudili minimalne kazne zatvora.

Sedamdeset odsto kazni za silovanje bilo je do pet godina, napominje predsednik.

„Što smo određivali do 12 godina maksimalno ili to kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazne?“, upitao je predsednik.

Kada je reč o krivičnom delu držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materijala, predsednik ukazuje da je u 55,05 odsto slučajeva izricana uslovna osuda.

To na jedan način znači dekriminalizaciju tog dela, kaže Vučić dodajući da time država šalje lošu poruku – da se isplati raditi tako nešto.

Ukupno 62 odsto ljudi za tešku krađu dobijaju, kaže, manje od godinu dana.

„Kako onda da se lopovima ne isplati? Što da budu osuđeni za manju krađu, bolje za tešku. Još će imati uslovni otupust“, dodaje predsednik.

Objašnjava da je za proizvodnju i trgovinu drogom najveći deo kriminalaca dobio kaznu ispod zakonskog minimuma, tj. ispod šest meseci.

„Kazne preko pet godina postale su izuzetak, gotovo da ih nema. Baš ih briga što ubijaju decu, imaju kafane, restorane, estradne zvezde oko sebe“, rekao je Vučić.

Govoreći o nameri države da se izbori sa kriminalom, predsednik je pohvalio jučerašnju akcija policije i tužilaštva u kojoj je uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela.

Kako je rekao, akcija je pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.

„Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se posle mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama, a neki iza rešetaka“, rekao je Vučić.

„I među sudijama ima kukolja“ 

Odgovrajući na pitanje novinara da li se sudije plaše kriminalaca i da li ima sprege sudija i kriminalaca, rekao je da je njegova obaveza kao predsednika da brani sudije.

„Da li ima, kao i u svakom drugom poslu, kukolja? Ima, kao i kod nas, kao i na svakom drugom mestu“, dodao je Vučić.

Rekao je da se jedna od tačaka reformi odnosi izvršenje krivično-pravnih sankcija.

„Ponekad nam se dogodi da su nam prekršajne kazne veće i isplativije za državu kad je reč o novčanim kaznama, nego o krivično-pravnim sankcijama. A, da ne govorim o svim mogućim marifetlucima oko izdržavanja kazne, kako se zloupotreboljavaju nanogice i mnoga druga čuda“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li Srbija može da učini nešto jer veliki broj počinilaca beži i skriva se na KiM, predsednik je ukazao da je, što se tiče KiM i drugih teritorija na kojima se kriminalci slobodno kreću, mnogo veći problem što ne može lako da se dođe do optužbenog akta zbog nedostatka dokaza.

Vučić ističe da je posebno zadovoljan što je država uspela da reši slučaj upada u iznajmljeni stan novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

„Trend da se Srbi optužuju za sve“

Predsednik napominje da je u delovima bivše Jugoslavije, a posebno u albanskom delu Kosova, na delu trend da se traži nova srpska odgovornost i da postoje oni koji Srbe optužuju za sve.

„Plašim se da se taj trend samoviktimizacije i apsolutnog optuživanja Srba za sve ne nastavi u budućnosti bez prihvatanja bilo kakve odgovornosti za sopstvene zločine“, rekao je Vučić.

Naš pogled na stvari je, kaže, neuporedivo uravnoteženiji.

Odgovarajući na pitanje povodom podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića zbog ratnog zločina nad Srbima, Vučić je rekao da se „nada da će pravda biti zadovoljena“.

Izvor (RTS)

Povezani tekstovi