avgust 21, 2019

Vučić: Neće biti lako zaustaviti Srbiju na dobrom putu

Posle otvaranja pregovora, premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da neće sve teći glatko, ali da ako se postavljaju visoki ciljevi, rezultati mogu da se ostvare. Postavićemo lestvicu visoko i verujem da ćemo ostvariti rezultate, a 2015. je bila prekretnica, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je večeras bilo divno čuti reči francuskog državnog sekretara Dezira, Aselborna, šefa austrijske diplomatije i ostalih koji su ostali do kasnih večernjih sati da bi podržali Srbiju.
Sijarto je rekao da veruje Srbiji i da naša zemlja bolje sprovodi zaštitu nacionalnih manjina od mnogih, Kurc je mnogo toga lepog rekao o Srbiji, Dezir takođe. Lepo je bilo večeras biti građanin Srbije u Briselu“, ističe premijer.

Dodaje da poštovanje Srbije znači i veliku obavezu.

„Neće sve teći glatko, ali ako postavljate visoke ciljeve, možete i da ostvarite rezultate. Postavićemo lestvicu visoko i verujem da ćemo ostvariti rezultate, a 2015. je prekretnica“, kaže premijer.

Kaže da Srbija mora još dosta da radi na polju ljudskih prava i da tek predstoje teški razgovori sa Prištinom.

„Ali nema šta, ljudi biraju vlade po tome da li je neko u stanju da uradi težak posao za narod. Ja po prirodi nisam optimista, ali sam optimista kada je u pitanju budućnost Srbije. Idemo napred i svaka godina koja dolazi biće bolja i otvaranje poglavlja je važan poziv za investitore“, napominje Vučić.

Ističe da je bitno očuvati političku stabilnost.

„Čestitao sam i građanima Republike Srpske i znam da se oni raduju uspesima Srbije. Ako smo mi u mogućnosti da sačuvamo stabilnost u regionu, nema brige za Srbiju“, kaže premijer.

Ističe da Srbija može da izdrži stvari koje nisu jednostavne.

„Svi znaju šta Srbija ne želi i neće da uradi. Želimo najbolje rešenje sa Albancima, da živimo u miru, da obezbedimo Srbima sigurnost na Kosovu, ali i da veći broj Albanaca prolazi kroz centralni deo Srbije i tu ostavlja svoj novac“, kaže premijer Srbije.

Dodaje da podržava inicijative privrednih komora u Beogradu i Prištini za uspostavljanje bližih ekonomskih odnosa.

„Srbija ima veliku šansu i ima više robe da ponudi svima, Albancima takođe, i na tome treba da radimo“, smatra Vučić.

Kaže da je Srbija skrining završila sa većim ocenama nego druge zemlje u okruženju.

„Ali problem je bilo poglavlje 35 i odnos sa Albancima. Imali smo ozbiljan problem i imaćemo ga i ubuduće i on neće biti rešen preko noći. Mi smo to tek završili 25. avgusta ove godine i tad je bilo jasno da će poglavlja biti otvorena do kraja ove godine“, napominje Vučić.

Premijer je na tome posebno zahvalio Angeli Merkel.

„Bez njene podrške nećemo moći da izguramo stvar napred i verujem u pomoć svih naših ostalih prijatelja na ovom putu, uz njihovu pomoć i podršku možemo mnogo da uradimo. Najviše zavisi od nas ako budemo imali jasan cilj i put, ako budemo hrabri, marljivi i posvećeni. Srbiju neće biti lako zaustaviti na tom dobrom putu“, poručuje premijer.

Na pitanje očekuje li Srbiju nešto posebno u poglavlju 35 i da li će biti nekih posebnih uslovljavanja, Vučić je rekao da to nisu precizna merila i da se za sada govori uglavnom o implementaciji pojedinih sporazuma.

Kaže, međutim, da to u svakom slučaju neće biti lak proces.

Vučić očekuje i da Srbija naredne godine otvori više poglavlja.

„Verujem da ćemo jedno ili dva i zatvoriti. Ušli smo u mašinu koja melje i koja sad melje sve koji rade na tome, ali za nas je važan rezultat“, napominje Vučić.

Kaže da će do kraja 2016. i do marta 2017. godine biti završeni koridori 10 i 11.

„To su uspesi, imaćemo i veći rast nego prethodnih šest-sedam godina i imaćemo ga i u narednih pet godina uzastopno“, poručuje premijer.

Povezani tekstovi