mart 22, 2019

Vulin: Nema napretka dok se samo Srbi sećaju svojih žrtava

Polaganjem venaca na spomen – krstu i parastosom na gradskom groblju, danas je u Bratuncu obeležen Dan stradanja Srba u Podrinju, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da dokle god samo Srbi stoje nad svojim grobovima, ne možemo se nadati boljem životu.

Vulin je, pred početka parastosa, rekao novinarima da se iz godine u godinu obeležava tragedija Srba u Bratuncu i čitavom Podrinju, ali da to nije samo tragedija Srba, već tragedija ljudskog roda i čitavog čovečanstva.

„Iz godine u godinu, mi vidimo kao da niko nema sluha, kao da niko osim Srba ne razume bol ovih ljudi, patnju ovih ljudi. Kao da niko, osim Srba, ne razume da je svaka žrtva vredna traženja oprosta, vredna saučešća i razumevanja bola“, rekao je Vulin.

On je dodao da se svake godine ponada da će se na groblju u Bratuncu pojaviti i predstavnici drugih naroda, da će prihvatiti svoju odgovornost i da će se „zakleti nad grobovima srpske dece u svoju decu, da se nikada ovakav užas i zlo neće ponoviti“.

„Svake godine, moja nada ostane poražena. Svake godine, samo se Srbi skupe ovde, da podele svoju muku, iako su predstavnici srpskog naroda i države Srbije pokazali da im je stalo i do drugih naroda, do drugih žrtava i do tuđih rana, i da su ih prihvatili i razumeli kao svoje“, naglasio je Vulin.

On je dodao da, dokle god samo Srbi plaču nad svojim ranama i dokle god samo Srbi stoje nad svojim grobovima, ne možemo se nadati da će život zaista biti bolji i da ćemo moći da krenemo napred.

Parastos žrtvama služio je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa sveštenicima, a vence na spomen-krstu položili su Vulin, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici udruženja boraca, porodice nastradalih i drugi.

Na području Srebrenice i Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, stradalo je najmanje 2.477 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo oko 3.500 Srba, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike, Božić, Srpsku novu godinu, Đurđevndan, Vidovdan, Petrovdan, Vidovdan…

Od maja do decembra 1992. u napadima muslimanskih snaga, uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijene stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu, Skelanima.

U tom periodu, samo na području Srebrenice, napadnuto je 21 srpsko selo, u kojima je ubijeno više od 400 civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac, ubijeno je najmanje 560 srpskih civila.

Na Petrovdan 1992, muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića, upale su u više srpskih sela, pljačkajući i paleći sve što su stigle, a u srpskim seima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni, ubili su 69 srpskih civila.

Zašto su bratunačke majke manje vredne od srebreničkih

Ministar Vulin rekao je da su u velikim svetskim državama crne marame majki Bratunca manje vredne pažnje i izvinjenja od belih marama majki iz Srebrenice i poručio da Republiku Srpsku mogu da unize i unište samo Srbi koji su je i stvorili.

Vulin je, nakon obelezavanja Dana stradanja Srba u Podrinju, rekao da svaki narod uz himnu stavlja ono što mu je najvažnije, a da Srbi u svoju najvišu pesmu mole boga za pravdu.

„Sve je teže verovati u ljudsku pravdu, kada kilometrima odavde slobodno korača krvolok i dokazani ubica Naser Orić. Teško je verovati u ljudsku pravdu, kada mu se ruke još nisu oslušile od iskopanih očiju sudije Slobodana Ilića“, rekao je Vulin.

On je dodao da su Srbi u Bratuncu i ove godine sami, iako se svake godine nada da će biti predstavnika i drugih naroda, da će doći da kleknu, pognu glavu i zatraže oprost i da će se u ime svog naroda izviniti.

„Da će se u svoju decu zakleti, da više ničije dete neće upoznati kamu i jamu“, rekao je ministar i dodao da u Bratuncu nema ni velikih državnika sveta da dođu na srpske grobove.

„Nema ih, a moram da ih pitam, zašto su crne marame majki Bratunca manje vredne izvinjenja od belih marama majki Srebrenice. Moram da pitam zašto su crne marame srpskih majki nedostojne njihovog saučešća i saosećanja“, rekao je Vulin.

On je dodao da je verovatno zbog toga što srpske majke nisu glasne, ne bave se politikom i ne brane nikome da odu na grobove njihove dece.

Ministar je podsetio da su pre godinu dana u Srebrenici pokušali da ubiju premijera Aleksandra Vučića i želeli da uz ime naše dece ugrade reč genocid.

„Da srpski narod, jedini u istoriji civilizacije, bude označen kao genocidni. Nisu oprostili Vučiću što je pretekao i što pred linčem i ruljom nije povio glavu i što je preživeo“, rekao je Vulin.

Dodao je da srpskom narodu nisu oprostili ni to što se odbranio pred Savetom bezbednosti i što se izborio da se uz ime Srbije ne upiše pridev „genocid“.

Republika Srpska je, kako kaže, nastala kao otpor ponavljanju jasenovačkog genocida, da nijedno dete ne upozna „kamu i jamu“, stvorena je „borbom srpskog naroda“, i kao što su je Srbi stvorili, samo Srbi mogu da je umanje, unište i izbrišu sa karte sveta.

Vulin je poručio da će Srbija uvek biti uz RS i u diplomatskom, finansijskom, političkom smislu.

„Stvorili su je najbolji, ne smete dozvoliti da budete anji od njih“, zaključio je Vulin.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi