avgust 20, 2019

Zavirite u tajne CIA – 12 miliona stranica sa podacima

CIA je postavila na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, tako da svi mogu da ih vide. Pristup tim podacima je prethodno bio moguć samo sa četiri računara iz prostorija u Vašingtonu.

Kako bi ilustrovao šta znači taj potez CIA, portal Bazfid daje primer objavljivanja poverljivih podataka o Fidelu Kastru.

Pre nekoliko decenije, CIA je skinula oznaku tajnosti sa dokumenta o Fidelu Kastru od 26 stranica. To je bio korak jedne od najtajnijih državnih agencija u otvaranju ka javnosti.

Međutim, da bi se videlo šta zaista piše u dokumentu, bilo je potrebno da doći u prostorije arhiva u tačno određeno vreme, uz uslov da je jedan od četiri računara slobodan.

Danas je CIA postavila Kastrov dosije na svoj sajt, zajedno sa više od 12 miliona stranica ostalih dokumenata koji nisu bili dostupni javnosti, novinarima ni istoričarima skoro dve decenije.

Bazfid dodaje da se u dokumentima mogu naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata „kontrole uma“, uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana…

Ranije su novinari i istoričari, uprkos ograničenom pristupu, iz baze podataka izvukli oko 1,1 milion stranica.

CIA je sve do danas odolevala pritisku javnosti da se kompletna baza objavi, da bi svi mogli da joj pristupe.

Stručnjaci su isticali da skidanje oznake tajnosti sa dokumenata ne znači ništa ukoliko ljudima nije omogućen uvid u ta dokumenta.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi