maj 20, 2019

Zbog mogućeg „Brexita“ Britanci sve više traže irske pasoše

Mogućnost izlaska Britanije iz Evropske unije dovelo je do značajnog porasta broja zahteva Britanaca za dobijanje irskih pasoša, piše danas londonski „Indipendent“.

Prema podacima irskog Ministarstva spoljnih poslova, u 2015. godini zabeležen je rekordan broj takvih zahteva, odnosno skoro 70.000 koliko ih je podneto u kancelariji tog ministarstva u Londonu.

Na dan kada je britanski premijer Dejvid Kameron počeo pregovore u Briselu sa ciljem da izdejstvuje ustupke u vezi sa daljim britanskim članstvom u EU, 18. februara, u službi za pasoše irskog ministarstva registrovan je najveći broj zahteva.

Britanski „Gardijan“ navodi da je broj odraslih osoba koje su rođene u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu, a koje traže irski pasoš na osnovu toga što su im deda ili baba rođeni u Irskoj, porastao je u 2015. godini za više od trećine u odnosu na 2014, to jest sa 379 na 507.

Irski pasoš mogu da dobiju samo irski državljani, ali irski zakon o državljanstvu znači da ljudi mogu da podnesu zahtev za takav dokument i na osnovu bračnog statusa, naturalizacije ili porekla.

Za dobijanje irskog pasoša automatski je kvalifikovan svako ko ima jednog irskog roditelja, čak i ako je rođen u drugoj zemlji, a može ga zatražiti i svaka osoba čiji su deda ili baba rođeni u Irskoj, kao i oni koji su rođeni u Severnoj Irskoj.

Irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagen rekao je da je prošla godina bila „puna posla“ za pasošku službu, te da očekuje da će broj zahteva nastaviti da raste.

Uprkos ekonomskim potresima, proevropsko osećanje ostaje snažno u Irskoj i ne očekuje se da će ta zemlja krenuti stopama svog suseda ukoliko Britanija izglasa izlazak iz 28-članog bloka na referendumu planiranom za 23. jun, zaključuje „Indipendent“.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi