jul 23, 2019

Žbogar: Pronaći odgovorne za napade na Srbe

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da očekuje da će odgovorni za poslednje napade na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu biti pronađeni i kažnjeni, ali nije mogao da precizira kada će se to desiti.

PRIŠTINA – Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da očekuje da će odgovorni za poslednje napade na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu biti pronađeni i kažnjeni, ali nije mogao da precizira kada će se to desiti.

„Ne znam u kojoj je fazi sada istraga, ali što pre budu otkriveni napadači,  to će biti bolje. Znam samo da je istraga u tom slučaju jako ubrzana“, rekao je sinoć Žbogar u televizijskoj emisiji „Slobodno srpski“, koja se emituje na srpskim televizijama na Kosovu i Metohiji.

Nasilje u kosovskoj skupštini ne vodi nikuda

Žbogar rekao je da upotreba nasilja u skupštini Kosova i blokiranje rada od strane opozicije ne vodi nigde.

Žbogar je rekao da je razočaran postupcima opozicije u kosovskoj skupštini, koja upotrebom nasilja blokira normalan rad parlamenta i naglasio da to nije dobro za demokratiju i ne vodi nikuda.

Žbogar smatra da nisu samo sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom razlozi zbog kojih opozicija protestuje.

„Ima puno razloga, malo jesu i sporazumi o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali mislim da se radi pre svega o vlasti, kako doći na vlast i kako srušiti ovu vladu. Ima zamerki i oko toga kako je ova vlada formirana, a razloga ima verovatno i u vezi sa Specijalnim sudom, svako ima neki svoj razlog“, objasnio je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Žbogar je rekao da se nada da će Kosovo u 2016.godini dobiti viznu liberalizaciju, ali da to, kako je kazao, zavisi isključivo od Vlade Kosova i od toga da li će ispuniti preporuke koje  nisu teške i mogu vrlo brzo da se urade.

„To su neki slučajevi – od sporazuma sa Turskom, oko povratka azilanata, slučajevi koji se odnose na korupciju i organizovani kriminal da imaju neki rezultat, pa na kraju do prostorija za instituciju Ombudsmana, i to su stvari koje mislim da se vrlo brzo mogu postići“, zaključio je Žbogar.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi