avgust 26, 2019

Boris Džonson će ići pred sud: Optužen da je lagao o Bregzitu

Jedna britanska sudija je danas presudila da bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona pozove u sud da bi odgovarao na pitanja o svom mogućem „lošem obavljanju državne dužnosti“ tokom kampanje pred referendum o Bregzitu 2016. godine.

Džonson je optužen da je lagao i obmanuo javnost pred Bregzit.

Okružni sudija Margot Kolman izjavila je da će Džonson odgovoriti na pitanja o svom „mogućem nedoličnom ponašanju u javnoj službi“, jer je tvrdio da je Velika Britanija doprinosila Europskoj uniji sa 350 miliona funti nedjeljno.

Džonson je bio ključna figura u kampanji „odlaska“ koja se zalaže za prekid sa EU.

Ta kampanja je tvrdila da će glasanje za Bregzit značiti da se značajna suma novca, umesto slanja u EU, koristi za finansiranje domaće zdravstvene službe.

Britanski regulator za statistiku rekao je da je Džonsonova tvrdnja o 350 miliona funti pogrešna i „gruba zloupotreba zvanične statistike“.

Advokati koji zastupaju Markus Bola, aktivistu koji je podnieo privatnu tužbu protiv Džonsona, zatražili su od suda u Vestminsteru da pozove političara.

Bol i njegov pravni tim tvrde da je Džohnson namerno obmanuo javnost tokom referenduma, a zatim i na opštim izborima 2017. godine.

Taj slučaj je u nezgodnom trenutku za Džonsona, istaknutog kandidata u trci za lidera Konzervativne partije, koji će potom postati premijer.

Džonson je preko svojih advokata negirao da je postupao nepošteno.

Još nije određen datum za saslušanje.

Izvor: Vijesti.me

Povezani tekstovi