avgust 22, 2019

Depardje: kritike Francuskoj, pohvale Rusiji

Francuski glumac Žerar Depardje kritikovao je večeras u Berlinu filmski festivalu u Kanu, prestižne Oskare i francuskog predsednika Fransoa Olanda, ali i potvrdio svoje divljenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Tačno je da je u Berlinu veliki festival, kao u Torontu ili festival Sandens (SAD). To ne mogu reći za Kan“, izjavio je Depardje (67) koji je na 66. Medjunarodnom filmskom festivalu u Berlinu došao da predstavi film „Sveta ljubav“ (Saint-Amour) reditelja Gistava Kerverna i Benoaa Delepina.

Depardje je kritikovao bivšeg direktora Kanskog festivala Žila Žakoba, za kojeg je rekao da je „mumija“ i da su novi rukovodioci tog festivala „skroz isti“.

Francuski glumac je kritikovao razne anegdote sa snimanja filmova, posebno ostvaranje „Povratnik“ meksičkog reditelja Alehandra Injarituja koji je veliki favorit na ovogodišnjoj dodeli američke filmske nagrade Oskar.

Depardje je ismejao snimanje tog filma, rekavši da je lepo snimati film kad kažu glumcima da „stave balegu na lice jer je ona mirišljava“. „Nećemo dirati te Oskare, jer smo prljavi za njih“, ironično je rekao glumac.

Francuski glumac je ponovio svoje divljenje prema Putinu zbog „svega što čini kao i zbog ruskog naroda“ iako se to ne dopada „mnogim francuskim intelektualcima, kao i njegovim prijateljima koji imaju neke zamerke“.

„Osećam se kao Rus, čak i u inostranstvu. Kako da se ne osećam više Rus nego Francuz s predsednikom kojeg imamo u Francuskoj? Za mene tu nema poredjenja“, rekao je Depardje.

Putin je lično glumcu uru​č​io ruski paso​š​ po​č​etkom 2013. godine, kada se Depardje preselio iz Francuske zbog​ ​visokog poreza.

Depardje od tada ne krije simpatije prema Putinu i Rusiji. On je pre dve godine lansirao marku satova na kojima pi​še​ „Ponosan ​š​to sam Rus“.

Glumac u Francuskoj uživa veliku medijsku pažnju, jer kako je jednom prilikom sam rekao, „nema dlake na jeziku“.

Izvor: Beta

Povezani tekstovi