avgust 22, 2019

Dragana Trifković: Da li je na pomolu dogovor o prestanku rata u Siriji?

Mirovna konferencija u Kazahstanu, koju organizuju Rusija, Iran i Turska, prilika je da se napravi nova platforma za političko rešavanje dugogodišnjeg rata u Siriji. Zahvaljujući ukazanoj vojnoj pomoći od strane Rusije, zvanična sirijska vojska uspela je da preokrene tok rata.

Pre ruske podrške, pozicije sirijske vojske su bile kritične, a terorističke grupe su – uz nesebičnu podršku SA, Katara, SAD i nekih evropskih zemalja – napredovale na sirijskom ratištu. Ovde treba posebno spomenuti ulogu Turske, koja je takođe ukazivala pomoć takozvanoj „Islamskoj državi“, ali je prošle godine promenila svoje spoljno političke pozicije i počela da se udaljava od SAD a približava Rusiji.

Sukob na Bliskom istoku, odnosno Siriji, vodi se između šiitskih i sunitskih grupa, gde su na strani državnih struktura Sirije i važni predstavnici šiitske zajednice iz Irana i Libana, kao što su iranska Revoluciona garda i libanski Hezbolah. S druge strane fronta nalaze se različite terorističke grupe koje nisu homogene i nemaju zajedničkog lidera, ali imaju izražene ideološke stavove utemeljene u ekstremnom islamizmu ili radikalnom islamu. „Islamska država“ je ekstremni faktor u Siriji, pored koga još dejstvuje i Al Nusra front-ogranak Al Kaide, kao i mnogobrojne grupacije opozicije poput „Slobodne sirijske armije“, „Armije islama“ i dr. Teško je razdvojiti i razlikovati ove terorističke grupacije po načinu delovanja i strukturi, osim po podršci koju dobijaju od različitih stranih sila. Tako je poznato da su SAD u Siriji najviše podržavale Front Al Nusra, kao najsigurnijeg „partnera“, dok je Turska recimo bila više vezana za Islamsku državu. Kurdi u Siriji su specifična grupacija koja se bori protiv Islamske države i Al Nusre, ali nije privržena sirijskom režimu, već sadašnji konflikt želi da iskoristi za ostvarivanje sopstvene autonomije na severu zemlje.

sirija-trenutno-stanje

Osim što se u Siriji u poslednjih godinu dana izmenila situacija na terenu, odnosno ratištu, treba uzeti u obzir i promene na spoljnopolitičkom planu. Naime, administracija Obame jeste bila velika podrška Al Nusra frontu i drugim terorističkim grupacijama u Siriji, dok je Donald Tramp još u izbornoj kampanji govorio o tome da će insistirati na zajedničkoj borbi sa Rusijom protiv islamskog terorizma, odnosno konkretno protiv „Islamske države“ u Siriji. SAD su i za vreme predsednikovanja Baraka Obame navodno vodile borbu protiv ekstremista u Siriji, ali su zapravo često pogađale ciljeve regularne Sirijske vojske a ne terorističke položaje. Postoje ozbiljni izgledi da će administracija Donalda Trampa zauzeti drugačiji stav prema islamističkim grupacijama u Siriji, naročito što se u govorima novoizabranog predsednika SAD mogla čuti i određena doza anti-muslimanske retorike. U krajnjem slučaju, SAD će sada morati mnogo više da se bave rešavanjem sopstvenih problema, što je olakšavajuća okolnost za mnoge koji nisu bili „miljenici“ američke spoljne politike. Po pitanju učešća SAD na konferenciji u Astani, nova administracija je iskazala priličnu nezaintresovanost. Uzrok tome može biti lista prioriteta, ali je takođe i davanje prednosti Rusiji i drugim zemljama Bliskog istoka u preuzimanju mirovne inicijative. Sada u izmenjenim okolnostima, više nije na redu ni pitanje povlačenja predsednika Bašara al Asada sa vlasti, jer su na njemu upravo insistirale odlazeće političke elite u SAD i njihovi evropski saradnici. Sutra bi trebalo da saznamo zaključke konferencija, a najvažnije je da dođe dogovora o prekidu ratnih dejstava i razoružavanju terorističkih grupa koje će dalje usloviti političke procedure rešavanja konflikta između zaraćenih strana.

Na kraju treba napomenuti i to da je Rusija, osim vojne pomoći, poslala i humanitarnu pomoć Siriji, kakvu ova država nije dobila ni od jedne druge strane. Konferencija u Astani je nova i ozbiljna šansa za zaustavljanje dugogodišnjeg krvavog rata u Siriji.

Dragana Trifković je direktor Centra za geostrateške studije

Izvor: Stanje Stvari

Povezani tekstovi