avgust 22, 2019

EU bez zelenog svetla za Severnu Makedoniju i Albaniju

Savet opštih poslova Evropske unije nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu donijeti “jasnu i sadržajnu” odluku.

“U svjetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Savjet će se vratiti ovom pitanju s ciljem da se donese jasna i suštinska odluka što je prije moguće i najkasnije u oktobru 2019. godine”, navodi se u završnom dokumentu koji su usvojili ministri EU.

Ova definicija je ishod višesatne rasprave među ministrima EU oko formulacije poruke koja će biti poslana Skoplju i Tirani, a koja neće obuhvatiti pozitivnu odluku.

Ovo je drugi put da ministri EU obećavaju donošenje odluke i propuštaju datume koje su sami zakazali.

Već prošle godine, Savjet opštih poslova je u zaključcima istakao da će “u junu 2019. godine odrediti evropski put” Albanije i Sjeverne Makedonije.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja, Johanes Han, je naglasio da žali što zemlje članice nisu bile u stanju da donesu odluku na sastanku u Luksemburgu.

“Vjerujem da će zemlje članice donijeti odluku odmah nakon ljetnjih odmora. Nedjelovanje nije opcija”, podvukao je Han.

U protekla dva dana, ambasadori zemalja članica EU su u više navrata raspravljali oko formulacije koja se tiče Sjeverne Makedonije i Albanije. Nacrt je izmijenjen nekoliko puta oko formulacije kakva će biti kasnija odluka EU oko pristupnih pregovora. Tekst je u tom smislu doživio promjene, ali i dalje nema saglasnosti da li će buduća odluka biti “pozitivna”, “neposredna” ili “suštinska”. Konačna formulacija je zahtijevala raspravu i na ministarskom nivou.

Johanes Han smatra da nedostatak odluke može uticati i na ostale prilike u regionu, kao što je dijalog o normalizacijiodnosa između Prištine i Beograda.

“Bez vjerodostojnih primjera u drugim slučajevima, teško je motivisati lidere Beograda i Prištine da se vrate za pregovarački sto, jer to nije lak zadatak i potrebno je mnogo političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Ali, oni moraju znati koje su pozitivne posljedice i to može biti samo evropska perspektiva”, poručio je Han.

Radio Slobodna Evropa

Povezani tekstovi