jun 26, 2019

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Dejtonu

Evropski parlament usvojio je na zasedanju u Strazburu rezoluciju povodom obeležavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Za tekst rezolucije, o kojoj je Evropski parlament raspravljao juče, glasalo je 525 od ukupno 754 evropskih poslanika.

Usvojena rezolucija naglašava značaj Dejtonskog sporazuma za okončanje sukoba na teritoriji BiH i uspostavljanje nove unutrašnje strukture i funkcionisanja institucija u toj zemlji.

Evropski poslanici pozvali su vlasti u BiH da porade na stvaranju nove ustavne strukture koja će garantovati potrebe svih zajednica u BiH i istovremeno obezbediti funcionisanje države.

EP je pohvalio pozitivnu transformaciju BiH u poslednjih 20 godina i podsetio lokalne političke lidere da nastave sprovođenje reformi koje će obezbediti poštovanje političkih, ljudskih, građanskih prava i osigurati vladavinu prava u zemlji.

Evropski poslanici odali su poštu svim žrtvama rata u BiH i izrazili saučešće njihovim porodicama.

Tokom debate o ovoj rezoluciji koja je održana juče u kasnim popodnevnih časovima mogli su se čuti oprečni stavovi evropskih poslanika o tome koliko je danas Dejtonski sporazum funkcionalan za BiH, kao i pozive da ova zemlja, uz asistenciju EU, što pre pređe iz „dejtonskog u briselski režim“.

Poslanik u Evropskom parlamentu Slobodarske partije Austrije (FPO) Georg Majer ocenio je da je Dejtonski sporazumneophodan za miroljubivi suživot u Bosni i Hercegovini.

Georg Majer je, povodom rasprave o Dejtonskom sporazumu u EP, istakao da se 20-godišnjica ovog dokumenta mora iskoristiti kako bi se jasno stavilo do znanja da ovo privremeno rešenje, koje je dovelo do dva entiteta, ne bi smelo postati eksperimentalni slučaj.

„Dejtonski sporazum omogućava miroljubivu koegzistenciju svih strana u jednoj zemlji u kojoj do danas nisu izlečene rane rata“, naglasio je Majer.

Bosna i Hercegovina, prema njegovim rečima, je i dalje povod za zabrinutost Evrope.

Majer je ocenio da nametnuti multikulturalni suživot među različitim verama i narodima ne funkcioniše kao i da bi centralna vlast u Sarajevu koju pojedini traže bila negativna za suživot.

Majer je dodao da nametnute mere, pre svega onih od strane visokog predstavnika, nisu doprinele smanjenju tenzija.

„Dejtonski sporazum je pored svega neophodan za održavanje miroljubivog suživota“, zaključio je Majer.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi