maj 22, 2019

Holandski sud zabranio knjigu o Srebrenici

Holandski sud u Hagu zabranio je autoru Edwinu Giltay distribuciju i prodaju njegove knjige „Dedoofpotgeneraal“, kao i sve eventualne promotivne aktivnosti, a koja se tiče o iskustvu holandskog bataljona u Srebrenici.

SARAJEVO – Holandski sud u Hagu zabranio je autoru Edwinu Giltay distribuciju i prodaju njegove knjige „Dedoofpotgeneraal“, kao i sve eventualne promotivne aktivnosti, a koja se tiče o iskustvu holandskog bataljona u Srebrenici

Autor optužuje bivšu pripadnicu holandske vojne obaveštajne službe (MID) kao najodgovorniju za skandal Ministarstva odbrane u Hagu.

Knjiga je već godinu dana u prodaji, a holandski mediji su zaprepašteni da ona bude zabranjena u zemlji proklamovanih sloboda. Navodi se i to da bivša službenica MID-a smatra kako su događaji koji joj se pripisuju izmišljeni te da nije ni dobila priliku da kaže svoju stranu priče od autora Giltaya, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

U knjizi, koja je dobila dobru recenziju bivšeg ministra Jana Pronka, centralno mjesto je sukob između dvije strane unutar holandskog Ministarstva odbrane u dramatičnim danima nakon zločina  u Srebrenici, jedne koja je po svaku cenu htela da uništiti za holandsku vladu kompromitirajuću fotorolnu gde su zabeleženi srpski zločini nad srebreničkim Bošnjacima u bazi DUTĆBAT-a i drugu koja je smatrala da ona ipak treba biti dostupna širokoj javnosti.

Bivši holandski general Van Baal je, prema Giltayu, htio zaštititi pripadnike DUTĆBAT-a upravo držeći fotorolnu daleko od očiju javnosti.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi