jul 17, 2019

Jakšić o krizi u Venecueli: Maduro otvorio vrata apetitima Trampa

Spoljno-politički komentator lista Politika Boško Jakšić izjavio je u Novom danu da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro isključivi krivac za unutrašnju krizu.

Jakšić podseća da su Venecuelu svetski levičari koristili kao primer kontrasta između krize kapitalizma i socijalizma u akciji.

„Ispostavilo se da je Madurovo eksperimentisanje sa socijalizmom dovelo do ove krize. Unutrašnja kriza, pre svega u ekonomskom planu, je dramatična i mislim da je Maduro isključivi krivac. A onda je ta kriza poprimila sve geostrateške i geopolitičke dimenzije mešanje svih sila sa strane“, ističe Jakšić.

Srbija nije u poziciju da se izjasni jer bi svako izjašnjavanje, ako se pridružuje zapadnim stavovima, bilo protivno Rusiji. Srbija je poslednjih godina pokazala da nikada ne glasa ni za kakvu rezoluciji koja je direktno ili indirektno suprotna interesima Rusije. Toliko o našoj neutralnoj spoljnoj politici.

Govoreći o ekonomiji kao glavnoj poluzi svega što se trenutno događa, Jakšić naglašava da su podaci dramatični – proizvodnja nafte u Venecueli je pala na nivo iz 1950. godine, privreda je prepolovljena, inflacija je milion i 700 hiljada procenata…

On dodaje da je više od tri miliona ljudi pobeglo zbog gladi odnosno nestašice hrane i lekova.

Jakšić kaže da postoje ogromni potencijali zemlje, ali da je Maduro „otvorio vrata apetitima Donalda Trampa“.

„Najčešće se pominjao ‘miris nafte’, ali mislim da to nije slučaj jer izvoz u SAD nije poremećen, Venecueli je u tom pogledu potrebnija Amerika nego obratno“, smatra Jakšić.

Ocenjuje da ni druga pretpostavka koja se pominjala – „izvoz demokratije“ – takođe nije slučaj.

„Treća stvar je najvažnija i čini mi se da je pokretač onoga što Amerika sada radi i čime preti, a to je da posle dve decenije zapostavljanja Latinske Amerike, perioda u kom su se razvili levičarski režimi, Tramp se vraća doktrini predsednika Monroa da je Latinska Amerika ‘dvorište’ SAD i to dvorište sad postaje zanimljivije jer je ugroženo prodorom Rusije i Kine što Amerika hoće da spreči“, smatra Jakšić.

Politički, ali i ekonomski uticaj Rusije i Kine, ide pre svega kroz Kubu, a onda i kroz Venecuelu i Boliviju, kaže Jakšić i dodaje da se ponavlja da jedna zemlja postaje poligon borbe velikih sila.

Jakšić ocenjuje da vojska i dalje predstavlja znak pitanja i da je trenutno lojalna Maduru.

„(Huan) Gvaido je pozvao vojsku da ga podrži, ali nema pozitivnog odgovora i to je dobar znak za Madura“, kaže Jakšić i navodi da je većina Amerikanaca protiv vojne intervencije, kao i zemlje Latinske Amerike i Evropska unija.

Govoreći o američkoj humanitarnoj pomoći, Jakšić je ocenio da se Maduro „kocka se sa gladovanjem stanovništva“.

„Svaki ishod je po njega loš. Ako odbije da prihvati pomoć, stanovništvo će reći: Čoveče, šta to radiš, mi gladujemo, a ti isteruješ neke svoje politčke igre. A ako dopusti da ti kamioni uđu to će značiti da nema kontrolu i da je to katastrofalni ustupak drugom. Onaj ko je to smislio postavio je Madura pred zid gde on sad više ne zna šta da radi“, kaže Jakšić.

Što se tiče mirovnih inicijativa, trenutno je pat pozicija, ocenio je Jakšić.

„Ali mislim da će da raste pritisak da se kriza reši na miran način u onoj meri u kojoj se pojačava opasnost ili američke intervencije ili građanskog rata u Venecueli“, zaključio je Jakšić.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi