avgust 20, 2019

Junker i Tusk pozdravljaju Makronov manifest, Berlin bez komentara

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozdravio je „važan doprinos evropskoj debati“ francuskog predsednika Emanuela Makrona. U medijima svih članica Unije, Makron je sinoć objavio tekst o potrebnim reformama za obnovu EU.

„Nekoliko elemenata“ koje je Emanuel Makron predstavio već postoje, „već su predloženi ili ih Komisija sprovodi“, rekao je portparol Komisije Margaritis Skinjas.

Junker je pozdravio Makronovu „opredeljenost da prepozna koja su evropska pitanja i odgovori na njih“.

Na Makronov proglas osvrnuo se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, poručivši da u potpunosti podržava način razmišljanja francuskog predsednika.

Tusk je citirao jednu rečenicu iz Makronovogo uvodnika: „Naša prva sloboda je demokratska sloboda, da biramo one koji će nama vladati kada pri svakim izborima strane sile pokušavaju da utiču na naše glasove“.

Bez imenovanja Rusije Makron je u svom uvodniku izrazio zabrinutost zbog spojlnog mešanja u evropske demokratije i založio se da se zabrani da strane sile finansiraju evropske političke partije. Makron je takođe predložio formiranje Evropske agencije za zaštitu demokratije, koja bi štitila izbore od sajber napada i manipulacija.

Nemačka vlada je istovremeno saopštila da je za proevropske snage važno da iznesu svoje ideje za budućnost EU, ali nije komentarisala detalje poslednjih reformskih predloga Emanuela Makrona.

Makron je juče predložio preuređenje Šengen zone slobodnog kretanja, u uvodniku o potrebnim reformama za obnovu Unije.

Njegove reči bi trebalo da budu poziv na buđenje za evropski blok u kome traži fundamentalne reforme, uoči izbora u maju. Više predloga ima za cilj da štiti i brani građane Evrope, dok istovremeno daje Uniji novi podstrek u odnosu na globalnu konkurenciju.

Makron predlaže zajedničku graničnu policiju i evropsku kancelariju za azil, obavezu stroge kontrole, evropsku solidarnost u kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod upravom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost.

Francuski predsednik nastoji da uveri glasače u ozbiljnost planova da reformiše evropsku trgovinu, konkurentnost, digitalnu i klimatsku politiku, u koje uključuje i plan o formiranju evropske banke za klimu koja bi finansirala ekološku tranziciju.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi