avgust 21, 2019

Knjiga o najvećim herojima Velikog rata – Ratnici Crne ruke

„Ne postoji bolji ratnik od njega. Savršen je strelac, majstor prerušavanja, odličan strateg, nepodmitljiv, maestralno pripremljen za preživljavanje u najsurovijim uslovima, spreman na žrtvovanje, hrabar i neustrašiv; nikada ne ostavlja saborce, a datu reč garantuje životom. Naoružan je puškom, bombom, nožem (kamom) i otrovom, koji je sebi namenio u slučaju da bude uhvaćen. Narod ga voli, prepoznaje po uniformi, dok ga se izdajnici plaše.
Iako nije policajac, iz kafane izbacuje nasilnike, sa ulica lopove, često ih kažnjava batinama. Prezire političare, kao i oni njega.
Na čelu njegove čete nalazi se vojvoda, prvi među najboljima. Vojvoda je visoko obrazovani oficir srpske vojske – govori nekoliko jezika, poznaje filozofiju, religiju, književnost i političke prilike. Odrekao se vojne karijere zarad gerilskog ratovanja“.

Ovo je predgovor za knjigu Slaviše Pavlovića, autora bestseler romana „Zavet heroja“ i „Apisov apostol“ pod nazivom „Ratnici Crne ruke“ koja predstavlja izuzetnu dokumentarno-istorijsku priču o elitnim vojnicima srpske vojske, špijunima i besprekornoj nacionalnoj organizaciji.

vojvoda vuk
Četnici vojvode Vuka pored poginulog komandanta

U knjizi, koja je zajednički izdavački poduhvat Radio televizije Srbije i novosadskog Prometeja, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa životima izuzetnih vojnih stratega poput legendarnih vojvoda Tankosića i Vuka, potom da se upoznaju sa vojvodom Babunskim, čovekom koji nije izgubio nijednu bitku, zatim da prošetaju špijunskim danima Mustafe Golubića, jednog od najboljih obaveštajaca svih vremena, saznaju više o misterioznom pukovniku Božinu Simiću, prate epske borbe u Topličkom ustanku pod vođstvom Koste Vojinovića, uz podsećanje na diplomatske i špijunske dane pesnika Milana Rakića i slikarke Nadežde Petrović.

Poslužićemo se samo nekim detaljima koji su korišćeni u komunikaciji; kada bi neko napisao da će poslati štapove, jabuke i šećer u Veneciju, to bi značilo da će poslati puške, bombe i otrov u Veles.  Kafa je bila oznaka za barut, Berlin za Bitolj, dok je šifra za Arbanase bila brabonjci. Zanimljivo da je na ovim šiframa, kao jedan od kriptografa, radio i čuveni Mika Alas.

Knjiga sadrži i veliki broj autentičnih fotografija svih junaka, ali osim njihovim životnih priča, autor nas podseća na neverovatno zanimljive istorijske događaje u najslavnijim danima srpske vojske.
Ovo dokumentarno svedočenje donosi potpuno novu sliku o najslavnijem i najtragičnijem periodu modernesrpske istorije, i kako autor navodi na kraju knjige „naneta je velika nepravda, ne samo herojima, nego i novim generacijama, kojima bi dela velikana služila kao podstrek da ih dostignu i prevaziđu. Ova knjiga predstavlja težnju da se takve nepravde isprave.“

Ekskluzivno, pročitajte odlomak, kao podsećanje na snalažljivost srpske diplomatije s početka 20. veka;

Jedna od skoro triler priča sa elementima burleske, vezana je za Milana Rakića i njegovog kolegu Bogdana Radenkovića. Naime, Radenković je bio dugogodišnji srpski diplomata u Skoplju, čiji tajni zadatak se odnosio na rukovođenje komitskom organizacijom. Zvanično, bio je operativni rukovodilac četničke organizacije, ali i tvorac Statuta Crne ruke i jedan od najaktivnijih članova. Kada se mitropolit Raško-prizrenske eparhije penzionisao, bio je potreban čovek koji će vešto voditi crkvene poslove, skrivati agente, organizovati komite i biti u dosluhu sa konzulatom. Bukvalno preko noći, Radenković se zamonašio i postao monah Vasilije, a srpska vlada je, uz posredovanje Milana Rakića, zamolila crkvu da monah Vasilije postane mitropolit, što se i dogodilo. Kada je Stara Srbija oslobođena, mitropolit Vasilije je skinuo mantiju i ponovo postao Bogdan Radenković.

Povezani tekstovi