avgust 22, 2019

Naučnici strahuju od gubitka tamnog noćnog neba

Gigantski Magelanov teleskop protiv svetlosti pored puta? Kada su se neki od vodećih svetskih astronoma popeli na hladan planinski vrh u Čileu kako bi isprobali neverovatno moćan teleskop od milijardu dolara, ostali su zapanjeni zbog neočekivanog, maglovitog sjaja.

nog neba!
U Čileu, čvorištu svetske astronomije, na tlu pustinje Atakama, nekih 1.700 metara niže od planirane pozicije gigantskog Magelanovog teleskopa, nova ulična svetla jarko su zasijala sa autoputa.

Gledan golim okom, Mlečni put izgledao oštro, ali kada se koristi teleskop visoke osetljivosti, koji je čudo tehnike vredno milijardu dolara i kojim se posmatraju udaljene tačke u svemiru, ovakvo svetlo može da zaslepi.

I laicima koji žele da posmatraju astonomske pojave savetuje se da odu van grada, na neko uzvišenje kako bi se udaljili od izvora svetlosti i gledali tamno noćno nebona kojem je lakše uočiti pojavu. Astronomima je takvo nebo neophodno za rad.

„To je kao kada biste stavili naftnu platformu u sred Velikog koralnog grebena“, rekao je Giljermo Blank, profesor astronomije sa Univerziteta u Čileu, koji je prvi imao problema zbog svetla.

„To je prosto suludo. Zašto pokušavaju da osvetle Ande?“, zapitao se Blan.

U proteklih 30 godina, Čile je izgrađen kao globalni centar za astronomska posmatranja. Više od desetak velikih istraživačkih teleskopa već su izgrađeni, a do 2020. godine, ova zemlja Južne Amerike pohvaliće se sa oko 70 odsto astronomske infrastrukture u svetu.

Niska vlažnost i protok vazduha u severnoj čileanskoj pustinji Atakama stvara vidljivost bez premca za teleskope za koje se naučnici nadaju da će moći da rasvetle misteriju o formiranju univerzuma i čak otkriju mogućnost vanzemaljskog života.

Ali, naučnici tvrde da je zbog turista i rudarskih gradova broj izvora svetlosti naglo porastao.

„Trenutno smo zabrinuti zbog činjenice da je astronomija sa lica Zemlje, sa nivoa tla, u dugoročnom riziku. Postoji samo još nekoliko netaknutih mesta koja su dovoljno mračna da se sa njih posmatra svemir“, rekao je Patrik Mekarti, predsednik projekta „Gigantski Magelanov teleskop“, koji će biti izgrađen pri opservatoriji „Las Kampanas“ u južnoj Atakami.

Nešto više od 100 kilometara jugozapadno od pozicije gde će biti sedište sa Magelanovim teleskopom, populacija u Kokimbu i La Sereni porasla je za skoro 70 odsto od 1992. do 2012. godine. Noćni klubovi, sportske dvorane i prostrana predgrađa svetle veštačkim svetlom ka noćnom nebu.

Naučnici opservatorije Džemini, koja se nalazi na planini više od 60 kilometara jugoistočno od tih gradova, kažu da povećanje količine svetlosti već ima merljive efekte.

„Već možemo da detektujemo ulična svetla na određenim talasnim dužinama“, rekao je Rene Ruten, astronom Džeminija.

„Ako biste stajali ovde, u tamnoj noći bez mesečine, videli biste urbana područja u daljini, a čak i ono šta možete da vidite golim okom je veoma, veoma značajno“.

Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, tokom naredne decenije taj deo noćnog neba biće degradiran jer će se odbljesak dodatno popeti uz horizont.

 

Izvor: RTS

Povezani tekstovi