avgust 20, 2019

Neredi u Prištini

Neredi u Prištini

Pristalice kosovske opozicije kamenjem i farbom gađale policiju i zgradu parlamenta u Prištini. Opozicija u tri navrata bacala suzavac u zgradi parlamenta. Uhapšena dva poslanika i tri demonstranata.

Kosovska opozicija je nastavila u ponedeljak blokadu parlamenta, tako što su poslanici u tri navrata bacali suzavac u prostorijama skupštine, da bi, posle serije prekida zasedanja, i demonstranti zasuli zgradu kamenjem i bojom.
Policija je uhapsila dva poslanika opozicionih partija i nekoliko demonstranata u najnovijem u seriji incidenata nastalih posle zahteva da se suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština i dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poslanici opozicije bacili su suzavac prvo u velikoj skupštinskoj sali, zatim u kancelariji u kojoj se sastalo predsedništvo parlamenta i, na kraju, i u bifeu u kojem se već drugi put održava sednica.

Jedna od četiri poslanice opozicionog radikalnog pokreta „Samoopredeljenje“, koje je policija, uz saglasnost predsednika Skupštine Kadrija Veselija, posle podne pustila da uđu u zgradu parlamenta, aktivirala je suzavac i u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica.

Prema saznanjima policije suzavac je aktivirala Besa Baftiju, a sa njom su bile Tima Kadrijaj, Valjdete Bajrami i Šukrije Bitići, objavila je Koha.net.

Pošto je osnivač pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti u zatvoru, prištinski mediji su kao glavnog organizatora nereda označili Špenda Ahmetija, visokog funkcionera te stranke.

Povezani tekstovi