avgust 20, 2019

Nikolić: Hram Svetog Save je naša Nojeva barka

Ideja uzdizanja Hrama je veća od nas samih, a posvećenost toj jedinstvenoj zajedničkoj kući je posvećenost Srbiji, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom obeležavanja 120 godina postojanja Društva za podizanje Hrama Svetog Save.

Društvo za podizanje Hrama Svetog Save obeležilo je danas 120 godina postojanja, a predsednik Nikolić je rekao da Hram jeste i da će biti naša Nojeva barka u kojoj nalazimo spas od istorijskih potopa, svetskih ratova, golgota i iskušenja.
Hram je, kako je istakao, od nastanka prevazišao priču o građevini u cigli i kamenu i on je metafora našeg postojanja, nade, ostanka i opstanka, mera naše hrišćanske posvećenosti, ljudskog odgovora na povesno slovo o uzdizanju naroda i otadžbine, naša sama suština.

„A to su materijali od kojih se grade nacija i država, sistem vrednosti na kome počivamo. I zbog tih materijala, uzidanih u temelje našeg postojanja, Hram Svetog Save jeste kuća svih građana Srbije“, poručio je Nikolić u svečanom delu sednice Društva kojom je obeležen jubilej.

Podsećajući da će, zahvaljujući Rusiji, u Hramu biti naslikane i freske, predsednik Srbije je istakao da je Hram zaklon od zaborava i vekovnih iskušenja, ali i srpsko i srpsko-rusko zaveštanje zajedništva i sloge.

Prema njegovim rečima, Društvo za izgradnju hrama na Vračaru je važna institucija, a njegovih 120 godina postojanja važan je jubilej za Srbiju.

„Svi smo deo tog društva, bez obzira na to da li smo formalno njegovi članovi. Zahvalnost dugujemo svakom darodavcu čiji su prilozi bitno doprineli da se Hram gradi, ali ne manje hvala svakom čoveku koji je priložio koliko može“, rekao je Nikolić.
Patrijarh Irinej je poručio da je pri kraju završetak kripte, a da uskoro kreće oslikavanje oltara i centralne kupole.

Plan je da radovi krenu sledeće godine, a da budu završeni 2019. godine.

„Ovo je veliki dan u istoriji našeg naroda i SPC“, poručio je partijarh i naveo da na Hramu treba zahvaliti Bogu i Svetom Savi, ali i svima drugima koji su doprineli da danas, 76 godina od početka gradnje, vidimo podignuti Hram u kome se obavljaju bogosluženja.

„Hram je veličanstveno delo i predstavlja ponos našeg naroda, ali i celog pravoslavnog sveta“, poručio je patrijarh Irinej.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin istakao je da je Hram svojevrsna „vizitkarta“ Beograda i da se u njemu odražava sva slavna i tragična istorija.

Uz nadu da će taj veliki pravoslavni Hram biti završen do kraja, Čepurin je poručio da će to biti veliki simbol pravoslavne vere na Balkanu i srpske države.

Poručuje i da će Rusija učiniti sve što je do nje da se upsesno realizuju radovi na unutrašnjem uređenju Hrama.

U svečanom delu sednice dosadašnjem predsedniku Društva Miodragu Babiću uručen je Orden kralja Milutina, a pročitano je i pismo zvaničnog predstavnika predsednika Rusije Vladimira Putina Ljubov Nikolajevne u kojem je poručila da će dve zemlje i ubuduće raditi na očuvanju vrednosti koje ih spajaju.

Nakon svečanog, održan je i radni deo sednice.

Povezani tekstovi