maj 20, 2019

Odsjaj carskog Sirmijuma u Narodnom muzeju

U galeriji fresaka Narodnog muzeja priređena je izložba „Purpurni odsjaj carskog Sirmijuma“ – porfirne skulpture vladara i sveštenika. Izložene dragocenosti podsećanje su da se o prošlosti današnje Srbije još mnogo toga može otkriti.

U Narodnom muzeju u Beogradu izvršena je konzervacija, restauracija i rekonstrukcija nekoliko desetina fragmenata porfira, kamena posebnog sjaja, purpurne boje, izuzetne tvrdoće, u drevno vreme eksploatisanog i oblikovanog jedino u Egiptu.

Fragmenti porfirnih skulptura vladara i sveštenika deo su arheoloških iskopavanja carske palate Sirmijuma, najznačajnijeg antičkog lokaliteta u Srbiji.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković smatra da ovo nasleđe kasne antike pokazuje „da smo u to vreme bili centar sveta“.

U galeriji fresaka su umetnička dela specifičnog stila izrade.

Autorka izložbe Ivana Popović kaže da je najimpresivniji predmet ove izložbe bista cara na globu … i da je to jedinstven predmet u svetskim razmerama.

„Direktne analogije ne postoje. Najpribližnije analogije se čuvaju u Luvru. To su dve biste, takođe na globu, prikačene na porfirne stubove“, kaže autorka izložbe.

Izložbeni projekat u galeriji fresaka „Purpurni odsjaji carskog Sirmijuma“ izuzetan je spoj arheološke nauke i umetnosti konzervacije, a istovremeno je i svedočanstvo da su naša znanja o tom centru imperijalne moći kasne antike još uvek ograničena.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi