avgust 20, 2019

Otvaranje poglavlja o pridruživanju

Sa otvaranjem poglavlja o pridruživanju Evropskoj uniji, Srbija postaje stabilnija i privlačnija za strane investicije, kaže evropski komesar za proširenje Johanes Han. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ističe da je premijer Aleksandar Vučić izveo Srbiju na dobar put. Otvaranje poglavlja je veoma značajno, poručeno je iz Luksemburga, koji trenutno predsedava EU.
Srbija će na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, čime počinje nova etapa u procesu evropskih integracija naše zemlje.
Na konferenciji najavljenoj za 19 časova, kojoj će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić sa troje ministara i šeficom pregovaračkog tima, biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, koje se tiče dijaloga Beograda i Prištine.
Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja je važan korak jer je to dublja, suštinska i dinamičnija faza pregovora, izjavila je za RTS ministarka Jadranka Joksimović.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je Srbija dosta plaćala cenu svog nesvrstavanja, istakavši da ide u Evropsku uniju i niko je ne može vratiti sa tog puta.
Evropski komesar za proširenje i evropsku politiku Johanes Han se uoči zasedanja šefova diplomatija EU osvrnuo na Međuvladinu konferenciju EU–Srbija i rekao da će približavanjem Srbije Evropskoj uniji i rizici za strane investitore biti manji, što je korisno za Srbiju, a u interesu je i EU.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je pred početak sastanka Odbora za spoljne poslove Evropskog saveta da će šefovi diplomatija EU pozvati na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.
„Danas imamo dva važna koraka, otvaranje poglavlja sa Srbijom i Turskom“, rekla je Federika Mogerini na pitanje Tanjuga.
Pred početak konferencije u Briselu, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da je Srbija zaslužila otvaranje poglavlja i istakao da je bilo krajnje vreme da do toga dođe.
Austrijski šef diplomatije je, u izjavi novinarima pred sastanak šefova diplomatija EU, rekao da je otvaranje poglavlja bilo neophodno i preko potrebno.
„Bogu hvala što se otvaraju poglavlja. Srbija je to zaslužila. Premijer Aleksandar Vučić izveo je Srbiju na dobar put. On daje doprinos obezbeđivanju stabilnosti u regionu i zauzeo je konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kurc.
Naglasio je da se Austrija još pre par meseci izjasnila za što skorije otvaranje poglavlja i da EU mora da ima interes, zbog pozitivne uloge Srbije u regionu, da se napreduje u pregovaračkom procesu.
Slobodarska partija Austrije pozdravila je otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom, ali i upozorila na obavezu poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244
Ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava EU, Žan Aselborn ocenio je da je otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije veoma značajno.
„Otvaranje poglavalja je veoma značajno. Poglavlje 35, koje se tiče dijaloga Beograda i Prištine, teže je od poglavlja 32, videćemo kako će teći proces“, rekao je Aselborn, koji će u ime luksemburškog predsedavanja prisustvovati međuvladinoj konferenciji.

Povezani tekstovi