avgust 20, 2019

Pola veka „Kose“ – kad je Beograd bio bolji od Brodveja

Pre 50 godina premijerno je odigran jedan od najpopularnijih mjuzikla 20. veka – „Kosa“. Predstavu je tada sa Brodveja u Jugoslaviju tada dovela Mira Trailović. Kako je na tu ideju došla i zbog čega – govorilo se u Ateljeu 212.

Samo godinu dana posle brodvejske premijere 1969. godine, „Kosa“ je igrana u beogradskom Ateljeu 212. To je bila prva premijera u zemljama Istočne Evrope.

To je zaista pokazivalo koliko je Beograd svet, zato što smo imali premijere u Njujorku, Londonu. Beograd je čak imao premijeru i pre Pariza. U Beogradu je bila 19. maja a u Parizu 1. juna, tako da se zaista pokazivalo gde smo mi tada bili i koliko smo bili svet“, ističe istoričarka dr Radina Vučetić.

Mjuzikl je predstavljao avangardu tog doba, promovišući političke i ljudske slobode. Javnost je bila podeljena, kod jednih je mjuzikl izazivao neprijatnost, kod drugih oduševljenje.

„Pamtim da mi nismo autobusom mogli da idemo, ja ne znam da li je neko od glumaca bio takva zvezda kao što smo mi bili, to je bilo neverovatno – kako su ljudi jurili za autobusom da nas vide“, seća se glumica Nada Blam.

Likovni umetnik Jugoslav Vlahović je rekao da su se tada rađali „protestni pevači“, kao što je Bob Dilan.

„Proključao je jedan mladi muzički svet, čak je i politika slušala taj svet, nije joj bilo svejedno. Tu je nekoliko evergrin melodija – Let the Sunshine in, Aquarius i ostali. To se i dan danas sluša“, navodi Vlahović.

Glavne uloge u beogradskoj verziji „Kose“ igrali su Nada Blam, Seka Sablić, Mirjana Peić, Dušan Prelević, Dragan Nikolić, Branko Milićević, Miša Janketić.

U poseti Beogradu, autori mjuzikla Džejms Rado i Džerom Ragni, rekli su da je beogradska verzija bolja od brodvejske.

Izvor: rts.rs

Povezani tekstovi