avgust 23, 2019

Ponovo protesti u Alžiru

Demonstranti su počeli danas da se okupljaju u Alžiru uprkos ranijim hapšenjima, skandirajući slogane protiv dijaloga koji je za rešavanje političke krize ponudio Generalštab alžirske vojske.

Oko 1.000 ljudi okupilo se u centru glavnog grada, gdje se svakog petka održavaju demonstrancije od 22. februara.

Načelnik Generalšta alžirske vojske Ahmed Gaid Salah ocijenio je nedavno da prioritet zemlje treba da bude organizovanje predsjedničkih izbora u što skorijem roku, isključujući mogućnost perioda tranzicije koji demonstranti traže na uličnim protestima.

„Prioritet je danas otvoriti put ka održavanju narednih izbora što je prije moguće, daleko od perioda tranzicije sa neizvjesnim ishodom jer Alžir više ne može da podnese toliko kašnjenje“, rekao je general Salah, dok se predsjednički izbori zakazani za 4. jul čine sve neizvjesnijim.

Predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika podnio je ostavku 2. aprila pod pritiskom uličnih protesta građana koji su počeli 22. februara. Buteflika (82) je bio predsjednik od 1999. godine u četiri mandata.

Protesti su nakon odlaska predsjednika nastavljeni pošto demonstranti traže i odlazak svih funkcionera povezanih sa Buteflikom.

Izvor – vijesti.me

Povezani tekstovi