maj 20, 2019

Povodom jubilarne pedesete emisije: Kako nastaje „Azbučnik identiteta“

NAŠE TEME – VEČITE VREDNOSTI I LJUDSKE VELIČINE

I pored prerane smrti Ivane Vanić Savić, koja bila producent, po potrebi i prevodilac, lektor novinar i duša celog projekta, nedavno snimljena pedeseta jubilarna emisija, a u montiaži je i novih deset. Azbučnik vredi ne zbog toga što smo mi dobri i uspešni kao Redakcija, već zato što su nam teme večite vrednosti podsećanja na neprolazne ljudske veličine! – poručuju iz uređivačkog tima

Ovaj TV projekat kratke forme napravljen je sa idejom da se govori o ličnostima, događajima, kulturno-istorijskim spomenicima, duhovnim ostvarenjima i svemu ostalom što je značajno za verski, kulturni, nacionalni i politički identitet srpskog naroda i države.
U pitanju je ambiciozno postavljen zadatak u čijem ostvarenju nam pomažu naši poznati istoričari, književnici, novinari, umetnici pričajući o najznamenitijim Srbima, ali i drugim neopravdano zaboravljenim ličnostima. Uz pomoć dr Milana St. Protića, istoričara i diplomate, Branislava Lečića, proslavljenog glumca i bivšeg ministra kulture, Aleksandra Diklića, autora kultnog ostvarenja „Beograd večiti grad“, itoričara Čedomira Antića, pisca Slaviše Pavlovića i mnogih drugih osvežavamo pamćenje i čuvamo sećanje na najvažnije događaje i ličnosti iz srpske istorije i kulture. Ne zaboravljamo ni srpske manastire, duhovnike i sve ono što predstavlja obeležje pravoslavnog identiteta. Kao izvanredni naratori dokazali su se i naši poznati novinari dr Jovan Janjić, Vanja Bulić i Nikola Trklja.
Mnogi veliki umovi su neopravdano zaboravljeni, mada sudali nemerljiv doprinos srpskoj kulturi i istoriji. Ovo je skroman pokušaj da se prema takvim ljudima vrati deo duga i da se barem kroz neku od naših epizoda „izvuku iz zaborava“.
Ovaj projekat namenjen je prvenstveno srpskoj dijaspori i emituje se preko satelitskog programa TV BN i na više desetina lokalnih TV stanica na Balkanu. Naše emisije dostupne su i preko nekoliko internet portala.
Ovaj projekat ne bi postojao da nije svesrdne pomoći Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Snimanje pojedinih emisija potpomogli su Grad Beograd, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i pojedine organizacije koje deluju pod okriljem Evropske komisije.

Medijski sponzor je novinska redakcija „Srpskog glasa“ iz Melburna, koja ima ćirilični internet portal u dalekoj Australiji.
Usluge, počev od snimanja,preko montaže do transfera i plasmana snimljenog materijala obezbeđuje nam agencija „Mil &Milinfo”, na čelu sa Milovanom Jovanovićem, poznatim srpskim novinarom i TV producentom.

Idejni tvorci projekta su nedavno preminula Ivana Vanić Savić i njen suprug Predrag Savić, pisac i advokat.
„Centar za jezike – Big Ben“na čelu sa pokojnom Ivanom bio je izdavač i nosilac celog projekta. Ivana je dala ime „Azbučnik identiteta“ celom projektu. Bila je autor mnogih priloga i producent. Kao vrsni prevodilac i lektor, ona je često pomagala ostalim članovima redakcije, tako da je njen prestavljavao veliki udar za ceo projekat. Redakcija „Azbučnika“ sakupili su snage i pokušali da u Ivanu čast naprave još efektnije i bolje nove emisije. I svi ljudi okupljeni oko Redakcije koju sačinjavaju Slaviša Pavlović, Irena Vanić, Irina Graovac, Predrag Savić i Milovan Jovanović izrazili su želju da „Azbučnik identeta“ ustanovi jubilarnu nagradu koja će nosti ime Ivane Vanić Savić.

Autor muzike je Aleksadar Diklić, tvorac kultnog albuma „Moja Aleksandrija“. Reditelj je Petar Savić. Montažer je Dušan Blažić. Za zvučni identitet zadužen je spiker Branko Topalović. Snimatelj je Saša Škrkić.
Radio produkciju „Azbučnika identiteta“ obezbeđuje Internet „Radio Zlatibor“.
Stručnu pravnu pomoć u pogledu autorskih prava i zaključenja brojnih ugovora pruža nam Aleksandar Đurić, advokat iz Beograda, Primorska 20.
Zbog smrti Ivane Vavića Savić povodom jubilarne pedeete emisije neće biti nikvih proslava. U pripremi je novih deset emisija . Iz Redakcije poručuju:
– U početku smo se plašili da smo „zagrizli preveliki zalogaj“ koji bi odgovarao nekoj državnoj instituciji sa stostruko većim budžetom za snimanje, ali reakcije gledalaca i slušalaca su nas ohrabrile da nastavimo dalje još predanije i bez straha. Spremni smo da primimo i pohvale i kritike, svesni da smo uleteli u nešto što je pionirski poduhvat, koji i traje zato što vredi. A vredi ne zbog toga što smo mi dobri i uspešni kao Redakcija, već zato što su nam temevečite vrednostii podsećanja na neprolazne ljudske veličine!

Povezani tekstovi