avgust 20, 2019

Preminuo legendarni Zvezdin košarkaš Srđan Kalember

Jedan od osnivača i legendi košarkaškog kluba Crvena zvezda, Srđan Kalember preminuo je u utorak u 88. godini života u Beogradu.

Srđan Kalember će ostati upamćen kao član prvog tima košarkaškog kluba Crvena zvezda, koji je pod zidinama Malog Kalemegdana osvojio devet uzastopnih titula prvaka države, ali i kao čovek koji je svojim ponašanjem, stilom igre i držanjem na najlepši način nosio sve ono što Zvezda kao klub predstavlja, navodi se u saopštenju kluba.

Srđan Kalember je rođen 5. juna 1928. godine u Sarajevu, tadašnjoj Kraljevini SHS, a već sa 18 godina osvojio je prvu titulu sa Zvezdom.

Kao krilo crveno-belih, bio je važan član tima koji je u narednih osam godina osvajao titule, a svojim načinom igre, bio je jedan od razloga zbog kojih su tribine na Malom Kalemegdanu bile pune iz nedelje u nedelju.

Za Crvenu zvezdu, Srđan Kalember je odigrao 108 utakmica do 1955. godine i u tom periodu postigao je 734 poena.

U istom periodu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije (47 utakmica) na Evropskim šampionatima 1947 i 1953. godine.

Nakon igranja u Crvenoj zvezdi, preselio se u Francusku, gde je nastupao za ekipu Nanta, a kasnije se posvetio trenerskom poslu. Bio je trener muške i ženske ekipe Jugosplastike, kasnije i Sloge. U Splitu je osvojio i kup Jugoslavije sa seniorskom ekipom.

Osim po svojim majstorijama na terenu, Kalember će ostati upamćen i kao jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda i košarkaškog kluba.

Srđan Kalember biće sahranjen u petak u 12.30 u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Beta

Povezani tekstovi