avgust 22, 2019

Škoro objavio kandidaturu za predsednika Hrvatske

Hrvatski muzičar i pjevač Miroslav Škoro objavio je danas na Fejsbuku kandidaturu za predsednika Hrvatske.

„U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana“, počeo je Škoro svoje obraćanje preko Jutjuba, prenio je Index.hr.

„To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja cijeli narod i jedini kojeg narod još uvek neposredno bira je predsjednik republike. Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima – vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu“, dodao je Škoro.

Škoro (57) je naveo da „Hrvatskom vlada kontrolisani stranački sistem u kojem se na vlasti smjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima“.

„Dogodine nas možda čeka velika koalicija. Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda. Bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma“, rekao je on.

Škoro je 13. aprila 2016. održao koncert u Tivtu na završnoj konvenciji Hrvatske građanske inicijative (HGI) pred lokalne izbore u toj opštini 17. aprila 2016.

HGI je za taj koncert platila 4.600 eura

Škoro se kandidovao na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. i postao saborski poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nekoliko godina kasnije povukao se iz politike te se, osim pjevačkom, bavi i preduzetničkom karijerom.

Podršku kandidaturi Škora ranije su najavili hrvatski desničari predvođeni Ružom Tomašić.

Do sada je kandidaturu za predsjednika zvanično podnio samo predstavnik SDP Zoran Milanović.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je prije nekoliko dana na svom fejsbuk profilu da kandidaturu za drugi mandat na toj funkciji neće objaviti barem do Dana domovinske zahvalnosti, 5. avgusta.

„Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske, posebno stranci čiji sam kandidat bila i prije pet godina. Svaka podrška mi puno znači. Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje“, poručila je tom prilikom Grabar-Kitarović.

Izbori za predsjednika Hrvatske biće održani krajem ove godine.

Izvor/Vijesti.me

Povezani tekstovi