jul 17, 2019

Sloboda je skupa reč! – Olujni bedem Dejana Stojiljkovića uskoro u knjižarama

Dugo čekani nastavak sada već kultnog bestselera „Duge noći i crne zastave“ Dejana Stojiljkovića izlazi 15. septembra, saopštila je izdavačka kuća Laguna. Nastavak epske sage o borbi srpskih srednjevekovnih vitezova protiv osmanlijskih ratnika, nosi naziv „Olujni bedem“. Koliko je veliko interesovanje za nastavak priče o ratnicima „Reda Zmaja“ govori činjenica da se već nekoliko dana knjiga nalazi u pretprodaji.

Ekipa portala „Restart“ svim ljubiteljima književnosti i istorije srdačno preporučuje ovu knjigu, a uz preporuku prenosimo i jedan sjajan odlomak:

Sloboda je skupa reč, vojvodo.“, reče i rasplete fibulom sputanu kosu. „Najskuplja. Plaća se krvlju, zemljom, zlatom, čednošću… I nikad nisi siguran da si dovoljno platio, da ti zaista pripada. Neko ima više novaca,  neko će krvariti duže i bolje… Neko će rasprodati svoju nevinost više puta. Takva su pravila ovog poganog sveta u kome živimo.

 

olujni_bedem-dejan_stojiljkovic_vU jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu. I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta…

Olujni bedem je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

 

 

Povezani tekstovi