januar 19, 2019

Srbija i Crna Gora zajedničkom ponudom u osvajanje trećih tržišta

Srbija i Crna Gora od danas će predstavljati zajedničku turističku ponudu na trećim tržištima, u cilju privlačenja turista iz tih zemalja, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić je u Privrednoj komori Srbije rekao da su dve zemlje kreirale zajednički turistički proizvod, koji će predstavljati sedam programa, koji uključuju morski, planinski i banjski turizam, rafting, planinarenje, biciklizam i gastronomiju.

Ocenio je da je ovaj proizvod kruna saradnje dve zemlje u oblasti turizma i ocenio da je važno što se ovaj proizvod promoviše ove godine kada je Crna Gora zemlja partner na beogradskom Sajmu turizma.

„Sutra će biti potpisan i sporazum o saradnji u turizmu dve zemlje“, rekao je Ljajić i najavio formiranje radne grupe koja će biti skoro u stalnom zasedanju i pratiti da li sprovodi dogovoreno, a učestvovaće i u kreiranju novih turističkih programa.

Ljajić je rekao da će Srbija i Crna Gore zajednički turistički proizvod predstaviti ove godine na tri sajma u Kini, a nastupaće zajedno i na iranskom tržištu.

„Prva grupa od 400 iranskih turista dolazi u martu, u okviru ove turističke ponude i posetiće Srbiju i Crnu Goru“, naveo je on.

Dodao je da je Srbija već predstavila zajedničku turističku ponudu sa Bosnom i Hercegovinom, a to je tura „Putevi Valtera“ i najavio da se trenutno radi i na turi „Putevima Josipa Broza Tita“. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su zajednički turistički proizvod osmislile privredne komore Srbije i Crne Gore, u saradnji sa ambasadom Crne Gore, TOS-om i resornim ministarstvom.

„Cilj je unapređenje regionalne saradnje, u oblasti turizma, veća prepoznatljivost regiona, produžetak turističke sezone i bolja prezetacija i plasman turističkih prizvod na trećim tržištima, a zasniva se na sprecifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat obuhvata 35 privrednih subjekata u Srbiji i 15 turističkih atrakcija, kao što su nacionalni parkovi, rezervati, manastiri.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović izjavio je da regionalna saradnja predstavlja važan preduslov za jačanje konkurentnosti i važna je za razvoj turizma kao privredne grade u celom regionu.

Rekao je ovaj region ima veliki turistički potencijal, koji nije iskorišten i da se neće stati sa ovim projektom, već postoji želja da se u njega uključe i druge zemlje regiona.

U Privrednoj komori Srbije predstavljena je i brošura sa zajedničkim programima koja će biti prezentovani turistima.

Povezani tekstovi