avgust 20, 2019

Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala Tribunalu

Srbija je obavestila Haški tribunal da je pokrenula postupak za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

U redovnom izveštaju sudu, podnetom juče, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da će „predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost“.

„Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem“, napisao je Obradović u izveštaju koji je Tribunal danas objavio.

Zbog nesaradnje u tom predmetu, Tribunal je u oktobru prošle godine Srbiju prijavio Savetu bezbednosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Prema optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja.

Na zasedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje spovede, predsedavajući sudija Alfons Ori pozvao je Srbiju da „bez odlaganja“ uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o „političko-bezbednosnim aspektima“ saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da „situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna“, o čemu je sud, prema njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991–93.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi