avgust 21, 2019

Sudan zatvorio TV Al-Džaziru

Katarska medijska kuća al-Džazira saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da „zatvore“ njenu redakciju u Kartumu.

„Sudanske službe bezbjednosti su informisale direktora al-Džazire o odluci Vojnog savjeta da zatvori kancelariju u Kartumu“, navodi se u jučerašnjem saopštenju katarskog medija.

Al-Džazira, koja je prenosila snimke demonstracija protiv vojske u Sudanu, navela je i da je „do daljnjeg“ ukinuta dozvola za rad dopisnika i osoblja.

Navedeno je i da šef redakcije nije dobio nikakvu „pisanu odluku“.

Prelazni Vojni savjet je preuzeo vlast u Sudanu nakon što je vojska 11. aprila zbacila predsjednika Omara al-Bašira, bliskog Turskoj i Kataru i koji je imao podršku Muslimanske braće.

Generali koji su trenutno na vlasti oslanjaju se na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, tri zemlje koje su 2017. prekinule diplomatske odnose s Katarom, optužujući tu zemlju da podržava terorizam. Doha odbacuje te navode.

Al-Džazira je često na meti napada političkih lidera na Bliskom istoku koji je optužuju da miješanje u unutrašnja pitanja arapskih zemalja.

Izvor – vijesti.me

Povezani tekstovi