avgust 20, 2019

TURSKA PRIVELA DVA OBAVEŠTAJCA ZBOG SUMNJE DA SU POVEZANI S DŽAMALA KAŠOGIJA

Turske vlasti u Istanbulu su privele dva obaveštajna agenta koji su navodno radili za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), izvestila je u petak državna novinska agencija Anadolu.

Vlasti istražuju povezanost osumnjičenika s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine, navodi se u izveštaju.

Veruje se kako je jedan od njih u Tursku došao nakon Khashoggijeva ubistva, izvestila je državna televizija TRT, dodavši kako su njih dvojica „priznali“ da rade za obaveštajnu službu UAE-a.

Osumnjičenicima će se suditi pod optužbom za „vojno, političko i međunarodno špijuniranje“, tvrde iz TRT-a.

Istanbulska policija odbila je komentirati dok iz ureda glavnog javnog tužitelja nisu odmah bili slobodni dati detalje.

TRT je objavio navodne fotografije dvojice muškaraca kako poziraju ispred turske zastave. Smatra se kako su osumnjičenici sakupljali informacije o arapskim državljanima u Turskoj, dodali su izvještaju.

Policija je za osumnjičenima tragala proteklih šest meseci, navodi TRT. Navodni agenti zadržani su u svojim hotelskim sobama te su im zaplenjena računala. Khashoggi, inače povremeni kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog princa i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.. Njegovi ostaci još uvek nisu pronađeni. Iz Rijada negiraju bilo kakvu umešanost, dok Ankara zahteva potpunu istragu ubistva novinara.

Povezani tekstovi