jul 22, 2019

Visoka poverenica UN-a Michelle Bachelet pozvala na oslobađanje političkih protivnika u Venecueli

Visoka poverenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je na oslobađanje političkih protivnika u Venecueli, a predsednik Nicolas Maduroobećao je da će „ozbiljno“ razmotriti njene preporuke.

Bachelet, koja je u petak završila službenu posetu Venecueli, najavila je imenovanje posebnih izaslanika za praćenje stanja ljudskih prava u toj zemlji teško pogođenoj gospodarskom, političkom i humanitarnom krizom.

– Pozivam vlasti da oslobode sve one koji su zatočeni ili lišeni slobode samo zato što su mirno koristili svoja građanska prava – rekla je novinarima u petak po venezuelskom vremenu prije nego što je otputovala nakon trodnevna posjeta.

Predsjednik Nicolas Maduro, s kojim je razgovarala gotovo dva sata, obvezao se „ozbiljno“ razmotriti preporuke koje će povjerenica za ljudska prava iznijeti u svome izvješću pošto otputuje iz Venezuele.

– Rekao sam joj da može računati na mene, kao predsjednika, da ozbiljno razmotrimo njezine sugestije, preporuke, prijedloge – izjavio je Maduro.

Nevladina udruga Foro Penal navodi kako Venezuela ima gotovo 700 „političkih zatvorenika“, no Madurova vlada odbacuje taj podatak.

Bachelet, koja je u Venezuelu stigla na vladin poziv uoči početka trotjedne sjednice UN-ova Vijeća za ljudska prava u ponedjeljak, razgovarala je i s članovima obitelji političkih zatvorenika optuženih za „urotu“ protiv vlade te s obiteljima ubijenih u prosvjedima protiv Madura 2017.

– Postigli smo sporazum s vladom da predstavnici za ljudska prava ostanu ovdje. Važno je da pomognu savjetom i nastave pratiti stanje ljudskih prava u Venezueli – rekla je Bachelet novinarima.

– Humanitarno stanje je teško i pogađa brojne osobe u toj zemlji pogođenoj najtežom socijalnom i gospodarskom krizom u novijoj povijesti – rekla je.

Venezuelu potresaju hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih potrepština, a od 2015. čak 4 milijuna Venezuelaca izbjeglo je iz zemlje, prema podacima UN-a koji navodi da je hitna humanitarna pomoć potrebna četvrtini stanovništva.

U Venezueli je Bachelet razgovarala i s oporbenim čelnikom Juanom Guaidoom te je pozvala i oporbu i vladu na pregovore.

– Razumijem skepticizam, no težina situacije mora prisiliti čelnike da pokušaju – rekla je.

Guaido, predsjednik Narodne skupštine koja je pod kontrolom oporbe, proglasio se prijelaznim predsjednikom u siječnju i nazvao Madura uzurpatorom koji si je osigurao novu pobjedu na neregularnim izborima prošle godine.

Socijalist Maduro tvrdi da je Guaido marioneta SAD-a koji je orkestrirao pokušaj državnog udara.

Bachelet je također kritizirala sankcije koje je Venezueli nametnula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kojima se želi dodatno pritisnuti Nicolasa Madura.

– Zabrinuta sam zbog toga što će sankcije koje su Sjedinjene Države nametnule na izvoz (venezuelske) nafte i na trgovinu zlatom samo produbiti gospodarsku krizu – rekla je.

Izvor/Jutarnji.hr

Povezani tekstovi