jul 17, 2019

Vučić: Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom

Nikakav mi spor sa Hrvatskom nemamo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija uradila sve što je do nje za otvaranje poglavlja 23.

„Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme u Briselu“, rekao je premijer, govoreći sa već iznete pozicije Vlade Srbije da je naša zemlja sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatskog blokiranja prepušta evropskim institucijama.

„Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdelici, gde je otvorio jednu deonicu na Koridoru 10.

„Ako hoćete, hvala vam, ako nećete – opet hvala, kako vam je volja, samo nemojte da pričate da smo u sporu“, rekao je premijer i podsetio da je zakon kojim je regulisano pitanje izbora predstavnika manjina u parlament usvojen pre nekoliko godina, kao i zakon o nadležnosti nacionalnog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine.

On je rekao da Hrvati ne bi imali ni jednog predstavnika u srpskom parlamentu kada bi se primenjivao zakon kakav je na snazi u Hrvatskoj, i podsetio da su ga skoro uvek imali.

On je ponovio da Hrvatska može da priča šta hoće, zbog svojih unutrašnjih prilika, samo ne može da kaže da ima nekakav bilateralan problem sa Srbijom.

Dodao je da bi svakako našli i neki drugi razlog, iz 1983. ili 1992…, da nije ovaj, samo da imaju povod da napadaju Srbiju.

Kad je reč o otvaranju poglavlja 23 rekao je da nema nikakve informacije iz Brisela, te da prepušta evropskim institucijama da iznesu svoj stav i da li je Srbija nešto „skrivila“.

„Neka kažu šta smo skrivili, i da li smo bili krivi 2003. kada smo taj zakon ( o nadležnosti za ratne zločine) doneli. Neka kažu – kriva je Đinđićeva vlada ili ste vi krivi, ovakvi ili onakvi…“.

Vučić je rekao da je taj zakon inače dobar, koja god vlada da ga je donela, jer je omogućio da hapsimo ratne zločince.

O meni počeli da pričaju šta stignu

Vučić je ocenio da su u napadima na njega politički protivnici počeli da pričaju „šta stignu“ i poručio hrvatskom komunikacionom stručnjaku Krešimiru Macanu, za kojeg mediji tvrde da je uključen u predizbornu kampanju Demokratske stranke, da se „mane ćorava posla i politike“. „Nisam znao da je moguće da stručnjak koji je vodio Tuđmanovu kampanju, a sada je vodi Pajtiću, daje političke komentare“, rekao je Vučić, upitan da prokomentariše izjave koje je Macan dao televiziji N1, da će srpski premijer koristiti Hrvatsku za izgovor za eventualni neuspeh u pregovorima Srbije sa Briselom. „Izgleda da im toliko dobro ide ta kampanja da ne znaju šta više da kažu, pa pričaju šta stignu. Što vas narod manje hoće, to više imate da pričate. Neka se Macan mane ćorava posla i politike i neka radi drugi posao, jer ne ide mu baš najbolje“, kazao je Vučić. Vučić je napomenuo da ne zna šta je hrvatski stručnjak pričao, jer mu to niko nije preneo, ali je istakao da mu nije poznato da ljudi koji vode kampanje mogu da daju političke izjave, niti da je Macan „postao stručnjak za politiku“. „Ja Hrvate i Hrvatsku nikada i ne pominjem, osim ako ne odgovaram na nešto, a i to tri puta preskočim, pa četvrti put odgovorim“, rekao je Vučić. Premijer i lider Srpske napredne stranke je istakao i da nijednom u predizbornoj kampanji nije spominjao koliko će poglavlja biti otvoreno.

Politizacija Jasenovca od 1945. u Hrvatskoj

Premijer Srbije rekao je da se u Hrvatskoj od 1945. vrši politizacija ustaškog logora Jasenovac i jasenovačkih žrtava. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je rekla da treba prestati sa politizacijom Jasenovca, rekao da je ona u Hrvatskoj na delu od 1945, 1946. “Od 1945, 1946. se u Hrvatskoj vrši politizacija Jasenovca i jasenovačkih žrtava. Plašim se da ona nije mislila na to, ali to je istina. Uostalom, pogledajte šta se zbiva tamo u medijima oko Jasenovca”, rekao je Vučić. Premijer je dodao da je takve stvari i ne komentarisati. “Zato i ja ćutim”, poručio je Vučić.

 

Ne mešam se u političke odluke Srba sa KiM

Vučić je rakao da se ne meša u dnevne ili pojedinačne političke odluke Srba sa Kosova i Metohije, pa ni po pitanju da li će Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu.

On je istakao da će oni svakako imati podršku Beograda, sve dok je nedvosmisleno jasno da je njihova zemlja Srbija, glavni grad Beograd i da štite budućhnost.

Oni dnevne odluke donose u svom interesu, budući da žive na KIM i najbolje znaju šta je njihov interes.

Na insistiranje novinara da li će Srpska lista napustiti kosovsku skupštinu , Vučić je ponovio da se u to ne meša i dodao da ne zna ni da oni razmatraju da izađu iz kosovskog parlamenta.

„Samo nemojte da mi predavanja i patriotske pridike o tome drže oni koji izbace Kosovo sa mape Srbije ili koji kažu da su Hrvati imali pravo da upadnu u Knin… Samo nemojte oni da Srbima na Kosovu drže predavanja“, rekao je Vučić.

Dveri su, prema izveštajima medija, na snimku koji je bio okačen na Jutjubu, Srbiju predstavili bez Kosova, a stav o „pravu Hrvata da upadnu u Knin“ SNS prebacuje Sandi Rašković Ivić, DSS .

Nije mi teško da se izvinim,drugi kao da imaju krunu na glavi

Premijer i predsednik SNS rekao je da njemu nikada nije teško da se izvini kad pogreši, ali da mu se čini da svi drugi u Srbiji „kao da imaju krunu na glavi“ kad treba da kažu izvini.

„Meni nikad nije teško da kažem izvini, kad god pogrešim, a  grešim svakog dana, ali gledam da svoju grešku ispravim“, rekao je Vučić novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se ispad Blagoje Spaskovskog u Boru završiti samo na njegovom, premijerovom izvinjenju.

Vučić je naveo da je sramota kada neko uvredi ženu.

„Ljudski je da pogrešite, možda niste nista strašno mislili, ali kažete ‘izvinite’. Svi u Srbiji kao da imaju krunu na glavi, niko neće da kaže izvini…meni nije teško“, rekao je Vučić.

Incident se dogodio u subotu pre održavanja konvencije SNS u Boru.

Prema video snimku koji su objavile neke društvene mreže i mediji, aktivisti SNS su pokušavali da stave stranački transparent na spoljnu stranu žičane ograde jednog privatnog preduzeća.

Tome su se verbalno suprotstavili zaposleni preduzeća, koji su bili u dvorištu firme, posle čega je došlo do verbalne prepirke tokom koje je Spaskovski jednoj ženi uputio uvredljive reči.

Izvor: Tanjug

 

Povezani tekstovi