avgust 23, 2019

Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

Bivša televizijska zvezda i glumac Volodimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, položio je zakletvu kao šef države na ceremoniji u ukrajinskom parlamentu i odmah zatim raspustio parlament.

Volodimir Zelenski, čiji će mandat trajati pet godina, promenio je tradiciju i do parlamenta nije došao u svečanoj povorci, već je prošetao kroz park prepun ljudi.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja u njegovoj predsedničkoj kampanji, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao grupu ljudi zainteresovanu samo za samoboganjenje, podseća AP.

Pre nego što je raspustio parlament, u obraćanju je zatražio od poslanika da usvoje zakon protiv nezakonitog bogaćenja i podrže njegov predlog da budu smenjeni ministar odbrane, šef ukrajinske službe bezbednosti i glavni tužilac.

Zelenski je dodao da je važno da Ukrajina vrati „izgubljene teritorije“.

„I Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, gde smo izgubili ne samo teritoriju, već, što je još važnije, i narod“, naveo je novi predsednik.

On se obratio građanima Krima i Donbasa na ruskom, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.

Zelenski je izrazio spremnost da započne dijalog o postizanju primirja u Donbasu, insistirajući da ukrajinski zatvorenici moraju da budu vraćeni.

Okružen četvoricom telohranitelja, on je „bacao petice“ sa nekima od posmatrača, a čak se i zaustavio da sa jednim od njih napravi selfi, prenosi AP.

Agencija navodi da je Zelenski, popularni komičar, pobedio protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Petro Porošenka, u atmosferi koja je odražavala iscrpljenost Ukrajinaca svakodnevnom politikom.

Povezani tekstovi